ßßß Cookit - przepis na Keks z białek

Keks z białek

nazwa

Wykonanie

Dobry sposób na wykorzystanie białek...Tego keksa piekłam jakiś czas temu..Przyszykowałam wszystkie składniki, rozpuściłam margarynę i odstawiłam do wystudzenia...i potem całkiem o niej zapomniałam..przypomniałam już jak wlałam ciasto do foremki...no i trza było wylać i znow wymieszać..obawiałam się efektów takiego przelewania , ale jak widać ciasto upiekło się i bylo pyszne..
1 szkl.białek
¾ szkl.cukru
1 kostka margaryny
1 szkl.mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dowolne bakalie
Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie dodać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Do piany z białek stopniowo i powoli dodawać rozpuszczone i chłodne masło na przemian z mąką .Delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać bakalie i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki.Piec w temperaturze 180°C, przez około 45-50 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/01/keks-z-biaek.html