Wykonanie
Dobry sposób na wykorzystanie
białek...Tego keksa piekłam jakiś czas temu..Przyszykowałam wszystkie składniki, rozpuściłam
margarynę i odstawiłam do wystudzenia...i
potem całkiem o niej zapomniałam..przypomniałam już jak wlałam ciasto do foremki...no i trza było wylać i znow wymieszać..obawiałam się efektów takiego przelewania , ale jak widać ciasto upiekło się i bylo pyszne..
1 szkl.
białek¾ szkl.
cukru1 kostka
margaryny1 szkl.
mąki tortowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solidowolne
bakalieMasło rozpuścić i ostudzić.
Białka ze szczyptą
soli ubić na sztywno, następnie dodać
cukier.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.Do piany z
białek stopniowo i powoli dodawać rozpuszczone i chłodne
masło na przemian z
mąką .Delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać
bakalie i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki.Piec w temperaturze 180°C, przez około 45-50 minut.