Wykonanie
Bardzo smaczne! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Doskonałe z
masłem i
dżemem. Idealne na śniadanie, do porannej
kawy. Polecam, po stokroć polecam! Są oczywiście łatwe w przygotowaniu. Zrobienie ich i pieczenie zajmuje łącznie 30 minut. Warto!Ze względu na to, że od miesiąca jestem na bezmlecznej diecie,
mleko krowie zastąpiłam
ryżowym.
Daje radę:) Aha i pamiętajcie, że scones nie nadają się do przechowywania. Należy je zjeść tego samego dnia, w którym były zrobione, a najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika.SKŁADNIKI(na 12 sztuk)300 g
mąkiłyżka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli50 g
margaryny150 ml
mlekaWYKONANIE
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej
cukier,
sól i proszek.
Margarynę kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do
mąki. Rozdrabniemy
margarynę w
mące.Dolewamy
mleko i szybko zagniatamy ciasto.Ciasto wałkujemy na grubośc ok. 1 cm i wykrawamy z niego kółka (idealnie nadaje się do tego pokal).Układamy kółka z ciasta na blaszce pokrytej pergaminem.Pieczemy przez kwadrans w 220 stopniach.