Wykonanie
Od dawna przybierałam się do zrobienia takich kruchych różyczek...przepis na nie można znaleźć na wielu blogach kulinarnych..można zrobić z
marmoladą a można i bez ..ale z
marmoladą są lepsze..ja co prawda użyłam
dżemu malinowego..a nie
marmolady.
40 dag
mąki pszennej4
żółtka1
białko25 dag
margaryny3 łyżki
cukru pudruszczypta
solisłoiczek
marmoladyMąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier i
sól, wymieszać. Następnie dodać
żółtka i posiekaną
margarynę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka. 5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować
białkiem. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek nakładać
marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić
płatki.
Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić. Po ostudzeniu można posypać
cukrem pudrem.