Wykonanie
Przepis na babeczki kruche jest dość prosty. Gotowe upieczone babeczki można "przyodziewać" w rozmaity sposób, np. z kremem, z
czekoladą, z Nutellą, z
galaretką...A oto składniki na babeczki :200 dkg
margaryny300 dkg
mąki pszennej100 dkg
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliNa stolnicę wysypać przesianą
mąkę wraz ze szczyptą
soli.
Margarynę pokroić w większą kostkę i dodać do
mąki. Dużym nożem posiekać
margarynę z
mąką do uzyskania "
kaszki".Po posiekaniu
margaryny dodać
cukier puder, lekko wymieszać do połączenia się składników i zrobić dołeczek w składnikach, gdzie należy dodać
żółtka. Wszystkie składniki połączyć ze sobą wyrabiając ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, zawinąć je w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 3-4 mm. Wykrawać ciasto foremkami do babeczek, następnie ciasto w foremkach lekko docisnąć i nakłuwać
spody widelcem. Tak przygotowane foremki z
ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec przez 14 minut.