Wykonanie
BaletkiChyba nie ma osoby która by ich nie jadła, dla mnie to smak dzieciństwa uwielbiałam te
ciastka. Przepis dostałam od zaprzyjaźnionej cukierniczki Gosi :).
Składniki:17 dag
margaryny16 dag
cukru pudru29 dag
mąki pszennej100 ml
żółtek ( 6 szt L)70 ml jaj ( 2 szt)
mak do posypywania
marmolada twardaOpis wykonania
Margarynę ucieramy z
cukrem na puszystą masę,
żółtka i
jajka delikatnie rozkłucamy,
mąkę przesiewamy. Do masy dodajemy
jajka i stopniowo
mąkę miksujemy na najniższych obrotach do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką z dużym okrągłym otworem. Blachy wykładamy papierem do pieczenia, wyciskamy okrągłe
ciasteczka wielkości około 1,5 cm wys. około 1 cm, posypujemy obficie
makiem. Pieczemy w 180 C około 10 minut do delikatnego przyrumienienia się
ciasteczek. Wykładamy i pieczemy następną blachę, pamiętamy by ciasta nigdy nie wyciskać na ciepłą blachę.
Marmoladę rozrabiamy widelcem, przekładamy do worka cukierniczego z tą samą końcówką i wyciskamy niewielką ilość
marmolady na środek
ciastka, przyciskamy drugą połówką.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy