Wykonanie
Bardzo smaczne i kruche
ciasteczka z dodatkiem
maku wyglądają i smakują wspaniale. Można powiedzieć, że maraton
ciasteczkowy uważam za otwarty ;).
Składniki :25 dag
mąki pszennej1/2 kostki
margaryny1
żółtko2 łyżki
śmietany 30 %4 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli1 łyżka
skórki cytrynowej lub 1/4 szklanki
maku ( w mojej wersji )1/2 szklanki dowolnej
marmoladyOpis wykonania :1.
Mąkę mieszamy ze skórką lub
makiem,
solą i 3 łyżkami
cukru pudru oraz
cukrem waniliowym. Dodajemy
żółtko, pokrojone miękkie
masło i
śmietanę, dokładnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.2. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej
mąką stolnicy na gr. około 3 mm i wykrawamy swoje ulubione kształty pamiętając by każde
ciasteczko robić podwójnie, w jednym robimy na środku okienko.3.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 8 minut w 180 C.4.Pełne
ciasteczka smarujemy podgrzanym
dżemem,
ciasteczka z dziurka posypujemy
cukrem pudrem i układamy na pełnych, odstawiamy do zastygnięcia
dżemu.5.
Dżem wkładamy do garnka i podgrzewamy do roztopienia, przecieramy przez sitko dodajemy 1 łyżkę
żelatyny namoczonej uprzednio w 1 łyżce zimnej
wody. Mieszamy by się rozpuściła i odkładamy do stężenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na pełne
ciasteczka.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy