ßßß Cookit - przepis na Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

nazwa

Wykonanie

Tanie i szybkie. Dla tych, którzy nie lubią lepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach.
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g margaryny (ja zawsze używam Kasi)
30 g smalcu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką)
1 łyżka gęstej śmietany
cukier waniliowy
sól, szczypta
Do przybrania:
marmolada
polewa
posypka
wiórka kokosowe
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną „ciastkową” końcówką, albo rozwałkować i wycinać różne formy. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 15-20 minut na złoty kolor.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=454