Wykonanie
Tanie i szybkie. Dla tych, którzy nie lubią lepić i bawić się
ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek
marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w
polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach.Składniki:500 g
mąki pszennej200 g
margaryny (ja zawsze używam Kasi)30 g
smalcu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka3 łyżki
cukru pudru (z maleńką górką)1 łyżka gęstej
śmietanycukier waniliowysól, szczyptaDo przybrania:
marmoladapolewaposypka
wiórka kokosoweWykonanie:
Mąkę przesiać do miski razem z
solą i
proszkiem do pieczenia. Do
mąki dodać
margarynę i
smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki.
Żółtka ubić na puszystą masę razem z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym i dodać do
mąki razem ze
śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do
mięsa z założoną „ciastkową” końcówką, albo rozwałkować i wycinać różne formy.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 15-20 minut na złoty kolor.SMACZNEGO !!!