Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 5
żółtek- 750g
mąki pszennej- 200g kwaśnej
śmietany 18%- 500g
margaryny- 50g świeżych
drożdży- 2 łyżki
cukru*dodatkowo- słoik
marmolady-
cukier puder- słodka
śmietanaSposób przygotowania:1.
Drożdże kruszymy, mieszamy z
cukrem, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm, kroimy na małe kwadraty. Narożniki kwadratów nacinamy i naprzemiennie zawijamy do środka, tworząc wiatraczki.3.
Ciastka układamy na blaszce obsypanej
mąką, na każdym robimy kleksa z
marmolady. Pieczemy ok. 20 min. w 190 stopniach, aż się zrumienią, gotowe studzimy.4. Z
cukru pudru i słodkiej
śmietany przygotowujemy gęsty
lukier, którym smarujemy upieczone wiatraczki.