ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione rogaliki, no nie tylko moje, bo córki je również uwielbiają. Z tej porcji wyszło mi 32 rogaliki, które w zastraszającym tempie znikają :):):)
Składniki:
200 ml ciepłego mleka
1/3 kostki drożdży
1/3 kostki margaryny
2 łyżki cukru
3 żółtka
1 całe jajko
3,5 szklanki mąki pszennej
marmolada
lukier:
2 łyżki śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopioną margarynę, jajko i żółtka, mieszamy dosypujemy 3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Ciasto drożdżowe czasem jest rzadkie u mnie teraz takie było więc dosypałam jeszcze pół szklanki mąki.
Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy ok. 30 cm., dzielimy na 8 części, na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę marmolady, lub innego nadzienia. Zwijamy w rulon, układamy na blaszce, możemy poczekać 10 minut by troszkę podrosły ale mi się nie chciało:) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Nasze rogaliki nie są słodkie, więc polewamy je czekoladą lub lukrem.
Dwie łyżki śmietany ucieramy ze szklanką cukru pudru, dodajemy sok z połowy cytryny.
Upieczone, gorące rogaliki maczamy z wierzchu w lukrze i odstawiamy do wystygnięcia.
SMACZNEGO
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/04/rogaliki-drozdzowe-z-marmolada.html