Wykonanie
Moje ulubione rogaliki, no nie tylko moje, bo córki je również uwielbiają. Z tej porcji wyszło mi 32 rogaliki, które w zastraszającym tempie znikają :):):)
Składniki:200 ml ciepłego
mleka1/3 kostki
drożdży1/3 kostki
margaryny2 łyżki
cukru3
żółtka1 całe
jajko3,5 szklanki
mąki pszennejmarmoladalukier:2 łyżki
śmietany 18%1 szklanka
cukru pudrusok z połowy
cytrynyDo
mleka kruszymy
drożdże, wsypujemy 2 łyżki
cukru i 2 łyżki
mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).Do ciasta dodajemy roztopioną
margarynę,
jajko i
żółtka, mieszamy dosypujemy 3 szklanki
mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a
potem ręką.
Ciasto drożdżowe czasem jest rzadkie u mnie teraz takie było więc dosypałam jeszcze pół szklanki
mąki.
Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy ok. 30 cm., dzielimy na 8 części, na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę
marmolady, lub innego nadzienia. Zwijamy w rulon, układamy na blaszce, możemy poczekać 10 minut by troszkę podrosły ale mi się nie chciało:) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.Nasze rogaliki nie są słodkie, więc polewamy je
czekoladą lub lukrem.Dwie łyżki
śmietany ucieramy ze szklanką
cukru pudru, dodajemy sok z połowy
cytryny.Upieczone, gorące rogaliki maczamy z wierzchu w lukrze i odstawiamy do wystygnięcia.SMACZNEGO