Wykonanie
Smakowite, posypane
cukrem pudrem i nadziewane
marmoladą pączki , to kusząca propozycja na tłusty czwartek . Mimo tego że są bardzo kaloryczne możemy sobie na nie pozwolić w te ostatnie dni karnawału .
składniki na 10 pączków4 szklanki
mąki pszennej5
żółtekszklanka
śmietany5 dag
drożdżyłyżka
cukru2 łyżki
masła200 g
marmoladyolej do smażenia
cukier puder do posypaniaprzepis
Żółtka wbijamy do
śmietany , dodajemy
mąkę , rozkruszone
drożdże ,
cukier,
masło i zostawiamy do wyrośnięcia .Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i wycinamy szklanką krążki . Na krążki ciasta nakładamy
marmoladę ,dokładnie zlepiamy brzegi ciasta i formujemy pączki , układamy je na stolnicy posypanej
mąką aby jeszcze urosły .Smażymy obustronnie na rozgrzanym
oleju na jasnobrązowy kolor .Osuszamy na papierze i posypujemy obficie
cukrem pudrem .