Wykonanie
Przed Nami tłusty czwartek, dlatego obowiązkowo dzisiejszy wpis przygotowany został odnośnie pączków. To taki tradycyjny, prosty przepis, a pączki są mięciutkie, puszyste i nie chłoną tłuszczu. Według jednego z przesądów, jeżeli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Pamiętajcie o tym jutro i jedźcie pączki bez wyrzutów sumienia. Choć raz w roku warto ulec takiemu szaleństwu:)
Składniki:(ok. 25 pączków)1/2 kg
mąki100 g.
masła1/2 szklanki
mleka200 g.
śmietany (12 lub 18 %)4
żółtka30 ml.
spirytusu lub
rumu (mały kieliszek)1/2 szklanki
cukru25 g.
drożdży świeżych
marmolada (o smaku jaki tylko lubicie)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Etapy przygotowania:1. Przygotowujemy rozczyn z
drożdży : Jest on podstawą udanego
ciasta drożdżowego. Do niewielkiego garnuszka wsypujemy pokruszone
drożdże, zasypujemy 1 łyżką
cukru, dodajemy 1/4 letniego
mleka (nie może być gorące gdyż zabije
drożdże!), delikatnie mieszamy i dodajemy łyżkę
mąki. całość mieszamy tak aby nie pozostawić grudek i ostawiamy do ciepłego miejsca na 10 – 20 minut, aż
drożdże ładnie Nam wyrosną.
2. Roztapiamy
masło. W misce ucieramy
żółtka z resztą
cukru, wlać pozostałe letnie
mleko, dodać
śmietanę, wlać
alkohol i wymieszać. na koniec dodać wyrośnięte
drożdże i
mąkę. Z połączonych składników zaczynamy wyrabiać ciasto, dojewając co jakiś czas przestudzone
masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż nie będzie się samo odklejało od ręki. Kiedy już Nam się to uda odtawiamy je do wyrośnięcia na ok 1h.
3. Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy
mąką i wałkujemy na grubość 1,5 – 2 cm. Wycinamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy środek kładziemy 1 łyżeczkę
marmolady, ciasto zlepiamy i formujemy zgrabny pączek. Przygotowane pączki przykrywamy ściereczką na ok. 30 minut aby choć trochę wyrosly.4. W rondelku podgrzewamy
olej, pączki kładziemy na rozgżany
olej wyrośniętą stroną – smażymy 2-3 minuty i przewracamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty na niewielkim ogniu. I gtowe.
Smacznego !!