Wykonanie
Dzisiaj przepis znaleziony niedawno w gazetce Lewiatana i wypróbowany.
Składniki (na 2
strucle):500 g
mąki pszennej50 g
drożdży świeżych125 g
margaryny250 ml
mleka150
cukru pudru3
żółtkaszczypta
solibiałko do posmarowania ciasta z wierzchuopakowanie masy makowej (ok. 900g)
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, łyżką
mąki i 3 łyżkami letniego
mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie
żółtka utrzeć z resztą
cukru, dodać
mąkę, lekko podgrzane
mleko i
drożdżowy zaczyn. Wymieszać delikatnie. Podgrzać
margarynę. Już ostudzoną dodawać porcjami do ciasta. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką - do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto znów zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować, posmarować
białkiem, rozłożyć pół masy (z każdej strony zostawić 2 cm ciasta). Zwinąć w rulon kładąc zawinięciem pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik na 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować
białkiem. Piec ok. 40 min.Smacznego!