ßßß Cookit - przepis na Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis znaleziony niedawno w gazetce Lewiatana i wypróbowany.
Składniki (na 2 strucle):
500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
125 g margaryny
250 ml mleka
150 cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
białko do posmarowania ciasta z wierzchu
opakowanie masy makowej (ok. 900g)
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać mąkę, lekko podgrzane mleko i drożdżowy zaczyn. Wymieszać delikatnie. Podgrzać margarynę. Już ostudzoną dodawać porcjami do ciasta. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką - do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto znów zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować, posmarować białkiem, rozłożyć pół masy (z każdej strony zostawić 2 cm ciasta). Zwinąć w rulon kładąc zawinięciem pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik na 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować białkiem. Piec ok. 40 min.
Smacznego!
Źródło:http://pyza-gotuje.blogspot.com/2013/12/strucla-makowa-makowiec-zawijany.html