Wykonanie
Ciasto drożdżowe najbardziej smakuje mi w połączeniu z wilgotną masą
makową, która świetnie komponuje się z
drożdżowym ciastem - czy to w formie tradycyjnego ciasta czy mniejszych drożdżówek. Dziś mam dla Was przepis na
drożdżowy wieniec z
makiem, który podbił
serca mojej rodziny na dzisiejszym obiedzie u Dziadków :) I to nie tylko smakiem, ale też dość niecodzienną formą tworzącą na wierzchu ciasta gwiazdę.Składniki (1 duży wieniec):- 500g
mąki pszennej- 1
jajko +
żółtko (
białko przyda się do posmarowania ciasta przed wstawieniem do piekarnika)- 3/4 szkl
cukru pudru- 250ml ciepłego
mleka- 100g roztopionego i ostudzonego
masła- 35g świeżych
drożdży- szczypta
soli- 5 czubatych łyżek masy makowej
Drożdże, łyżkę
cukru i łyżkę
mąki mieszamy z połową
mleka i odstawiamy na 10min, żeby
drożdże zaczęły pracować.
Jajko i
żółtko ubijamy z resztą
cukru, dodajemy (ciągle miksując)
mleko,
masło i zaczyn
drożdżowy. Zmieniamy końcówki miksera na końcówki do ugniatania ciasta po czym wsypujemy do miski
mąkę i szczyptę
soli. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (można je wyrobić oczywiście ręcznie jeśli ktoś nie ma odpowiednich końcówek). Ciasto przykrywamy ściereczką po czym odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce, aby wyrosło (powinno przynajmniej podwoić swoją objętość).Gdy ciasto wyrośnie - dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy je na grubości 4-5mm. Na pierwszą warstwę nakładamy
mak i rozsmarowujemy go po cieście (zostawiamy wolny 1cm od brzegów, żeby
potem zlepić 2 blaty ciasta). Przykrywamy drugim płatem ciasta po czym dokładnie sklejamy ze sobą brzegi. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Na środku ciasta odciskamy delikatnie szklanką o wąskim otworze lub dużym kieliszkiem okrąg, od którego brzegów rozcinamy ciasto na 10 części (patrz zdjęcie poniżej).
Każdy powstały trójąt obracamy 2
razy wokół własnej osi wg schematu: pierwszy trójkąt obracamy w lewo, drugi w prawo, trzeci w lewo itd. Brzegi ciasta delikatnie ze sobą sklejamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godz. w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu ciasto smarujemy po wierzchu roztrzepanym
białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30min. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Przed podaniem można pokryć cienką warstwą lukru.