ßßß Cookit - przepis na babka z białek

babka z białek

nazwa

Wykonanie

Z bardzo wielu przepisów (np. ciast kruchych albo kremów) zostają nam niewykorzystane białka. Jedno białko można niby wmieszać do jajecznicy, ale co zrobić z większą ich ilością albo wtedy, gdy nie mamy ochotę na jajecznicę. W takich sytuacjach przydają się przepisy na ciasta z białek. Na szczęście białka są produktem bardzo wdzięcznym i świetnie przechowują się w zamrażalniku. Mogą tam leżeć spokojnie ponad pół roku; ważne, by były w szczelnie zamkniętym pudełku. Kiedy już uzbiera nam się ich odpowiednia do jakiegoś ciasta ilość wystarczy wyjąć je i zostawić do rozmrożenia na noc w temperaturze pokojowej.
Prezentuję poniżej pierwszy z takich przydatnych przepisów (inspirowany tym ze strony Smakołyki Bereniki).
Składniki:
8 białek
szczypta soli
120 g cukru pudru
ok. 100 g wiórków kokosowych
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
120 g rozpuszczonego masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek marmolady wieloowocowej
cukier puder do posypania
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Wiórki wmieszać łyżką, a następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszać powoli łyżką, aby białka zbytnio nie upadły. Na koniec dodać ostudzone masło i wymieszać.
Większość masy (ok. 2/3) przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy (może być keksówka albo forma na babkę). Nałożyć nieco marmolady i zalać pozostałym ciastem.
Piec 40-45 min. w 180 o C (sprawdzać patyczkiem). Pozostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/03/babka-z-biaek.html