Wykonanie
Z bardzo wielu przepisów (np. ciast kruchych albo kremów) zostają nam niewykorzystane
białka. Jedno
białko można niby wmieszać do jajecznicy, ale co zrobić z większą ich ilością albo wtedy, gdy nie mamy ochotę na jajecznicę. W takich sytuacjach przydają się przepisy na ciasta z
białek. Na szczęście
białka są produktem bardzo wdzięcznym i świetnie przechowują się w zamrażalniku. Mogą tam leżeć spokojnie ponad pół roku; ważne, by były w szczelnie zamkniętym pudełku. Kiedy już uzbiera nam się ich odpowiednia do jakiegoś ciasta ilość wystarczy wyjąć je i zostawić do rozmrożenia na noc w temperaturze pokojowej.Prezentuję poniżej pierwszy z takich przydatnych przepisów (inspirowany tym ze strony Smakołyki Bereniki).
Składniki:8
białekszczypta
soli120 g
cukru pudruok. 100 g
wiórków kokosowychok. 3/4 szklanki
mąki pszennej120 g rozpuszczonego
masła lub
margaryny1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka łyżek
marmolady wieloowocowej
cukier puder do posypania
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli, dodając pod koniec ubijania
cukier. Wiórki wmieszać łyżką, a następnie stopniowo dodawać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Mieszać powoli łyżką, aby
białka zbytnio nie upadły. Na koniec dodać ostudzone
masło i wymieszać.Większość masy (ok. 2/3) przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką formy (może być keksówka albo forma na babkę). Nałożyć nieco
marmolady i zalać pozostałym
ciastem.Piec 40-45 min. w 180 o C (sprawdzać patyczkiem). Pozostawić do wystygnięcia i posypać
cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w akcji: