Wykonanie
Babka kokosowa z
białek powstała, podobnie jak piegusek z
białek, z ich nadmiaru w lodówce. Jest to proste w wykonaniu ciasto ucierane,
wiórki kokosowe są lekko wyczuwalne w strukturze babki oraz jej smaku, a ciemna
polewa czekoladowa pięknie komponuje się z jej jasnym wnętrzem.Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam ją w małej foremce z połowy składników. Zamiast
polewy czekoladowej możemy oprószyć ciasto
cukrem pudrem, dla wzmocnienia smaku
kokosu możemy też posypać rozsmarowaną
czekoladę wiórkami kokosowymi (ważne, by zrobić to od razu, zanim
czekolada zastygnie).
Składniki:CIASTO6
białekszczypta
soli100g
cukru pudru100g
wiórków kokosowych100g
mąki pszennej100g
masła lub
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPOLEWA100-150g
czekolady mlecznej4-6 łyżek
mlekaWykonanie:CIASTO- składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową-
masło rozpuścić i ostudzić-
białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodać
cukier, dalej ubijać- do piany z
białek dodać
wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką- do masy dodawać stopniowo
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką- na koniec dodać do ciasta ostudzone
masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut- upieczone ciasto wyjąć z formy i studzić na kratcePOLEWA- wystudzoną babkę udekorować
polewą czekoladową-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodać kilka łyżek
mleka i dokładnie wymieszać, od razu rozsmarować na cieście- ciasto pozostawić do zastygnięcia
czekolady, można schłodzić w lodówce
Babka kokosowa z
białek to delikatne ciasto, które
mogę zaproponować nie tylko wielbicielom
kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim
poście przepis na
biszkopt z masą
kokosową), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze prezentować się na
stole świątecznym czy wtedy, gdy przyjmujemy gości.