ßßß Cookit - przepis na Filety z zielonego śledzia w zalewie pomidorowej

Filety z zielonego śledzia w zalewie pomidorowej

nazwa

Wykonanie

W tym roku znów na Wigilię postanowiłam trochę poeksperymentować...i skorzystać z tego przepisu..ja co prawda z zrobilam z mniejszej porcji i zamiast koncentratu pomidorowego dałam pomidory rozdrobnione ..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę...
2 kg filetów z zielonego śledzia
mąka
olej- do smażenia
Zalewa:
3 cebule
5 szklanek wody
6 łyżek cukru
2 małe koncentraty pomidorowe ( 2 x 200 g ) [ u mnie 1 szkl. pomidorów rozdrobnionych ]
1,5 łyżki Vegety
1,5 łyżeczki soli
ziele angielskie, liście laurowe
10 łyżek oleju z ryżu
0,5 szkl. octu
Śledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju.
Zalewa:
Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor.
Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać gorącą zalewą. Następnie zakręcić słoje i odwrócić do góry dnem- pozostawić je tak na całą noc.
Następnego dnia słoje wstawić do lodówki.Śledzie są gotowe do spożycia po 2-3 dniach.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/filety-z-zielonego-sledzia-w-zalewie.html