W tym roku znów na Wigilię postanowiłam trochę poeksperymentować...i skorzystać z tego przepisu..ja co prawda z zrobilam z mniejszej porcji i zamiast koncentratu pomidorowego dałam pomidory rozdrobnione ..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę...2 kg filetów z zielonego śledziamąkaolej- do smażeniaZalewa:3 cebule5 szklanek wody6 łyżek cukru2 małe koncentraty pomidorowe ( 2 x 200 g ) [ u mnie 1 szkl. pomidorów rozdrobnionych ]1,5 łyżki Vegety1,5 łyżeczki soliziele angielskie, liście laurowe10 łyżek oleju z ryżu0,5 szkl. octuŚledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju.Zalewa:Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor.Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać gorącą zalewą. Następnie zakręcić słoje i odwrócić do góry dnem- pozostawić je tak na całą noc.Następnego dnia słoje wstawić do lodówki.Śledzie są gotowe do spożycia po 2-3 dniach.