SKŁADNIKI:1 kg papryki czerwonej3 duże cebule1 koncentrat pomidorowy 190 g1/2 szklanki wody1/2 szklaki octu8 łyżeczek cukru10 ziaren ziela angielskiego5 listków liścia laurowego1/2 łyżki soli5 łyżek olejuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i czyścimy z nasion, kroimy w grubszą kostkę.Cebulę dusimy chwilę na oleju, dodajemy paprykę i podlewamy odrobiną wody, solimy dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość dusimy do miękkości papryki. Gdy papryka jest już prawie miękka dodajemy pozostałe składniki zalewy wraz z koncentratem pomidorowym i doprowadzamy do zagotowania w razie konieczności dosalamy do smaku. Przekładamy do słoików zakręcamy i zostawiamy na zakrętkach do wystygnięcia.RADAWodę podczas duszenia uzupełniamy tylko w razie konieczności aby nam się nic nie przypaliło i pamiętajmy jest to dodatkowa ilość wody, nie ta z głównych składników, tą dodajemy na końcu.