ßßß Cookit - przepis na PAPRYKA KONSERWOWA

PAPRYKA KONSERWOWA

nazwa

Wykonanie

Sezon paprykowy jeszcze trwa,więc pora na przetwory.Papryka konserwowa to świetny dodatek do sałatek,kanapek,sosów itp.Przepis bardzo tradycyjny i sprawdzony,stosuję go od wielu lat,papryka jest smaczna i nie jest rozgotowana.polecam.
SKŁADNIKI :
2 kg papryki czerwonej
2 szklanki octu
2 litry wody
2 łyżki soli
7 łyżek cukru
2 cebule,obrane i pokrojone w talarki
olej (1 łyżka na każdy słoik)
ziele angielskie,liśc laurowy
Paprykę myjemy,pozbawiamy gniazd nasiennych,kroimy na paski.Wodę z cukrem i solą zagotowujemy,gdy lekko przestygnie dodajemy ocet.Do umytych słoiczków wkładamy po plastrze cebuli,liściu laurowym i dwóch ziarnkach ziela angielskiego.Dopiero teraz możemy układając ciasno kawałki papryki.Wlewamy zalewę,do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju i zakręcamy słoiki.Gotujemy w garnku,(zalane wodą do wysokości dekielka) 15 minut licząc czas od zagotowania wody.Tak przygotowaną paprykę przechowujemy około 2-3 lat.Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/09/papryka-konserwowa.html