Wykonanie
Taką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z
jabłkami i
galaretkami podpatrzyłam tutaj, ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące
galaretki z Wodzisława ..
190g
mąki pszennej10g
kakao120g
margaryny90g
cukru pudru1
jajkoszczypta
soli1 kg
jabłek3 różne
galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ]10 dkg
mąki5 dkg
cukru pudru4 dkg
margarynykilka
orzechów włoskichWszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować
margaryną i oprószyć
mąką.
Ciastem wykleić formę, wyklejając również brzeg. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć
fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut .
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno] wymieszać z
galaretką.Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe
jabłka.
Mąkę wymieszać z
cukrem ,
margaryną i drobno posiekanymi
orzechami , tak aby powstała kruszonka.Posypać kruszonka wyłożone
jabłka.Piec około 25 minut w temperaturze około 180 stopni.Odstawić do ostygnięcia.