Wykonanie
"Orzeszki" - to takie słodkie rarytasy, które należą do grupy słodkości, najbardziej kojarzących mi się z dzieciństwem. Teraz rzadko mam okazję ich spróbować, ale kiedy takowa już się nadarzy, to na orzeszki rzucam się, jak wygłodniała kuna. Takie orzeszki sprzedawane są podobno w sklepach, ale pewna ich miłośniczka doniosła mi, że skorupki są tylko lekko posmarowane masą
orzechową, a całe orzeszki faktycznie są puste . Posługując się młodzieżowym słownictwem internetowym - "
fake"! A oszukanym orzeszkom mówimy stanowcze nie!Z myślą zrobienia orzeszków w domu, nosiłam się od kilku miesięcy. Moje refleksje? Smak dzieciństwa - wrażenie wspaniałe. Proces przygotowania delicji?...No cóż...Nie chce nikogo zniechęcać. Chcę jedynie, abyście
mieli pełną świadomość tego, na co się porywacie, decydując na zrobienie orzeszków. Cholerstwo jest tak niesamowicie pracochłonne, że trochę
wody w
rzece upłynie, zanim zdecyduje się je zrobić ponownie. Najbardziej żmudne jest smażenie skorupek a później nadziewanie ich masą
orzechową. Radzę wyposażyć się w jakiś ciekawy film, w trakcie którego będziecie się zajmowali orzeszkami. Albo nawet dwa :)Acha! Do "orzeszków" potrzebna jest specjalna patelnia, taka jak ta -> klik
Delicje
orzechowe - składniki:ciasto:- 4 szkl.
mąki- 1
margaryna- 1
jajko- 0,5 szkl.
cukru pudru- 1 szkl. gęstej
śmietany 18%- 0,5 łyżeczki
sody- szczypta
solimasa orzechowa:- 250 g.
orzechów włoskich bez łupin- 250 g.
cukru pudru- 2-3
żółtka- 170 g.
margaryny-
kakao - do koloruDelicje
orzechowe - przygotowanie:Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, mieszamy i zagniatamy. Ciasto nie może być za twarde. W każdym wgłębieniu patelni układamy niewielką kulkę ciasta, patelnię zaciskamy i ustawiamy na niewielkim gazie, co jakiś czas patelnię obracając. Nie martwcie się, jeżeli część orzeszków Wam się w całości przypali lub tylko z jednej strony, a z drugiej nie dopiecze . Ich dobre usmażenie, wbrew pozorom, wcale nie jest łatwe.Następnie przygotowujemy masę
orzechową.
Orzechy sparzamy gorącą
wodą i obieramy ze skórek. Przepuszczamy je przez maszynkę.
Margarynę ucieramy z
cukrem, dodajemy kolejno
żółtka i
kakao. Łączymy ze zmielonymi
orzechami.Tak przygotowaną masą wypełniamy połówki
orzechów, które następnie ze sobą złączamy.Smacznego!