ßßß
Cookit - przepis na Biszkopt kakaowo-kawowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Biszkopt kakaowo-kawowy
Składniki
Jajko
Cukier
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Kakao
Kawa rozpuszczalna
Proszek do pieczenia
Ocet
Sól
Biszkopty
Wykonanie
Pomysł na
biszkopt
kakaowy
z dodatkiem
kawy
podpatrzyłam u
Margarytki
..taki
biszkopt
można wykorzystać nie tylko do
tortu
..6
jajek
1 szkl.
cukru
¾ szkl.
mąki pszennej
tortowej½ szkl.
mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego
kakao
1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej
miałkiej (nie granulowanej)1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżeczki
octu
szczypta
soli
Żółtka
oddzielić od
białek
.
Mąki
wymieszać z
kakao
i
kawą rozpuszczalną
.
Białka
ubić ze szczyptą
soli
na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier
. Do
żółtek
dodać
proszek do pieczenia
i
ocet
, szybko wymieszać. Dodać do ubitych
białek
. Ubić , dodać wymieszane
mąki
i delikatnie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia,ciasto przelać do tortownicy .Piec około 40 - 45 minut, w piekarniku nagrzanym do 160 - 180 stopni.
Biszkopt
po całkowitym ostudzeniu przeciąć na krążki..
Biszkopt
przecięłam za pomocą noża strunowego ..
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/07/1395-biszkopt-kakaowo-kawowy.html
Przepisy powiązane
Idealny biszkopt (przepis II)
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt kakaowy - najlepszy przepis bazowy
Tort Minnie Mouse - Śmietankowo- truskawkowy
Brzdąc poznański
Składniki powiązane (0)