Wykonanie
Tort zrobiłam na specjalne życzenie mojej kochanej córci z okazji jej 4-tych urodzin. Mojej Amelce bardzo się podobał i nieskromnie
powiem, ze sama jestem z niego dumna JPrzepis na masę znajdziecie tutaj . Natomiast przepis na
biszkopt znalazłam inny niż robiłam do tej
pory i uważam, ze ten jest super. Dziękuję Margarytko.
Biszkopt wyrasta wysoki (można podzielić na cztery blaty) i jest prosty do zrobienia.
Przepis na
biszkopt:- 6 jaj-1 szklanka
cukru-3/4 szklanki
maki pszennej-1/2 szklanki
maki ziemniaczanej-1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia-2 łyżeczki
octu-szczypta
soliWażne: szklanka o pojemności 250ml, forma o średnicy 25cm,
jajka w temperaturze pokojowej( lepiej się ubijają)Wykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić ze szczypta
soli na sztywna piane. Następnie porcjami dodawać
cukier nadal ubijając. Do
żółtek dodac
proszek do pieczenia i
ocet, następnie szybko wymieszać (
żółtka spienia się i odbarwia- tak ma być). J Masę jajeczna dodać do
białek i ubijać na gładka masę.Obie
maki wymieszać i porcjami dodawać
make ( ja przesiewam) do masy i delikatnie mięsząc drewniana łyżka ( nie miksować).Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ( bez termo obiegu) ok. 30-40 min. (do suchego patyczka).
Biszkopt wyciągamy z tortownicy po ostygnięciu. Nożem delikatnie oddzielić ciasto od tortownicy.Smacznego :)