Wykonanie
            
Pierogi...ale z 
mięsem gotowanym i polane 
sosem pomidorowym.. Pierogi dodaję do zabawy kulinarnej " Odkryj Kujawski ze smakiem ", której patronem jest serwis Z pierwszego tłoczenia.pl, a sponsorem ZT Kruszwica S.A.2,5 szkl.
mąki2 
jajka2 łyżki 
oleju kujawskiego ze smakiem1 
cebula20 dkg gotowanego 
mięsa lub 
kiełbasywegeta1 
cebula1 
paprykapuszka 
pomidorówsól, 
wegetaMięso gotowane lub 
kiełbasę zmielić przez maszynkę,dodać pokrojoną 
cebulę, doprawić do smaku.
Cebulę pokroić i zeszklić na 
oleju, dodać pokrojoną w kostkę 
paprykę i 
pomidory z puszki.Doprawić i dusić kilka minut.Z 
mąki, 
jajek i 
oleju zagnieść ciasto.[ w razie potrzeby dodać 
wodę]Rozwałkować i szklanką wycinać krążki.Na krążkach układać farsz i sklejać pierogi.Gotować w osolonym wrzątku.Gorące polać sosem.
