ßßß
            
        
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoudka kurczaka 1 kilogramówcebula 2 sztukpapryka żółta 2 sztukolej 4 łyżek stołowychpapryka mielona słodka 1 łyżek stołowychpomidory 2 sztukśmietana 3 łyżek stołowychpapryka mielona ostra 1 łyżek deserowychmąka 10 łyżek stołowychjajka 1 sztukmleko 1 łyżek stołowychsmalec 1 łyżek stołowychsól według uznaniaWykonanie:Galuszki: do roztrzepanego jajka dodać mąkę, szczyptę soli, wlać mleko i utrzeć na gładkie ciasto. Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość ok. 5 mm. Nożem odcinać kawałki ciasta i wrzucać do osolonego wrzątku, gotować, aż wypłyną. Odcedzić i wymieszać ze smalcem.Z udek zdjąć skórkę, mięso naciąć i posolić. Oczyszczoną cebulę posiekać, a oczyszczone papryki pokroić na małe kawałki. Na oleju poddusić papryki i cebule. Dodać udka i podsmażyć. Wsypać paprykę w proszku i pokrojone na kawałki maśle pomidory, oprószyć solą, wlać 1,5 szklanki wody. Przykryć i gotować 50 minut. Dodać śmietanę, przyprawić ostra papryką i wymieszać. Podawać z galuszkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WęgierskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: