ßßß Cookit - przepis na Spaghetti po bolońsku

Spaghetti po bolońsku

nazwa

Wykonanie

Nie jest to typowe spaghetti..bo użyłam makaronu świderki Bela ..Dokładniej mówiąc ,a raczej pisząc ,danie to robiła moja młodsza córka.Makaron świderki Bela tak jak wcześniej wypróbowany makaron nitki w rosole i zupie pomidorowej spisał się idealnie, a jeszcze dodatek sosu worcestershire poprawił i nadał smak całemu daniu..
1 op.makaronu Bela
50 dkg mięsa mielonego
1 koncentrat pomidorowy
1 cebula
zioła prowansalskie Marsyl
sól, pieprz
odrobina sosu worcestershire
żółty ser do posypania
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać mięso mielone i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając.Po kilku minutach dolać trochę wody. Gdy całość się zagotuje,dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.Doprawić do smaku i gotować jeszcze jakiś czas.Makaron ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić, polać sosem z mięsem, posypać żółtym serem.
Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, których nazwa pochodzi od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych ziół zdrowotnych.
Swoje właściwości zioła zawdzięczają zawartej w nich dużej ilości substancji czynnych takich jak olejki lotne, garbniki i gorycze.
Przyprawa doskonale komponuje się z tłustymi potrawami z mięs, zup, grilla, potraw rybnych i drobiowych. Wzbogaca smak sałatek, potraw z jaj, serów. Szeroko wykorzystywana w diecie bezsolnej.
W skład mieszanki wchodzą: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, natka pietruszki, hyzop.
Sos Worcestershire ma korzenny smak i płynną konsystencję. Produkowany w angielskim mieście Worcester wsławił się niezwykłą historią. Według przekazów pochodzi z Indii, skąd dzięki swym niezwykłym walorom trafił na stoły kolonialne. W Królestwie Brytyjskim, dzięki staraniom pewnego lorda, który docenił jego smak, miał zostać odtworzony przez aptekarzy. Jednak dopiero po wieloletnim procesie fermentacji aptekarze uzyskali oryginalny smak i rozpowszechnili sos na wyspach. Obecnie jest jedną z najbardziej uniwersalnych przypraw. Sos został sporządzony według tradycyjnej receptury z octu słodowego, octu winnego i sosu powstałego w wyniku fermentacji anchois. Worcesterhire to doskonały dodatek do potraw z wołowiny, składnik sałatki Cezara oraz koktajlu "Krwawa Mary". To jeden z komponentów innych sosów i doskonała przyprawa do zup, mięs, warzyw i makaronów.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/08/842-spaghetti-po-bolonsku.html