ßßß Cookit - przepis na Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajna nazwa ,prawda? Przepis wynalazłam tutaj i postanowiłam wypróbować..ciasto wyszło pyszne.
Ciasto:
2 jajka
2 łyżki gorącej wody
80 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego Marsyl
80 g mąki
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Marsyl
Ciasto na górę:
50 g cukru
50 g masła
cukier waniliowy
2 żółtka
70 g mąki na czubku noża proszek do pieczenia
Masa bezowa :
2 białka
100 g cukru
50 g posiekanych migdałów [dałam płatki migdałowe]
Nadzienie:
1puszka ananasa ( 225 g po odcedzeniu soku)
1 budyń waniliowy (ugotowany na soku z ananasa)
400ml soku od ananasa ( jeśli go tyle nie ma to trzeba uzupełnić wodą)
400 ml śmietany 30%
1 p. usztywniacza do śmietany [dałam śmietan żel Marsyl ]
1 łyżeczka cukru
Jajka ubić z cukrem ,cukrem waniliowym i wodą na puszystą masę, dodać pozostałe składniki .Delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25-30 minut w temp.180st.Po upieczeniu zdjąć papier [ można go wykorzystać do drugiego ciasta , ale przed wyłożeniem ciasta do tortownicy należy ją schłodzić pod strumieniem zimnej wody].To drugie ciasto zagnieść z wymienionych składników , wyłożyć na nie masę bezową i piec około 35 minut w temp .180 st. Zaraz po upieczeniu odjąć papier , pokroić(gorące) ostrym nożem na tyle kawałków ile uznamy za stosowne. Ze składników podanych do nadzienia ciasta : ugotować budyń na soku z ananasa , do gorącego dodać pokrojone na mniejsze cząstki krążki owocu .Wymieszać i całą tę masę (gorącą) wylać na biszkopt ( ciasto otoczone obręczą) tak aby zostawić około 0,5-1cm od brzegu [wlałam bez zostawiana tego 1 cm] . Jak wystygnie , dodać śmietanę ubitą z usztywniaczem i 1 łyżeczką cukru .Wszystko nakryć pokrojonym w trójkąty drugim ciastem. Wstawić do lodówki .
Śmietan żel
Śmietan-żel pomaga dłużej utrzymać śmietanę we właściwej konsystencji zapobiegając rozwadnianiu się.
Cukier wanilinowy
Cukier wanilinowy służy do wzbogacania smaku i aromatu różnego rodzaju ciast, tortów, deserów, potraw mlecznych.
Co to jest wanilia? Zapach wanilii, uzyskiwany jest z rosnącej w tropikach rośliny storczykowatej. Choć pomyśleć by można, iż wydzielają go kwiaty, to okazuje się jednak, że odpowiedzialny za aromat jest owoc.
Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia to mieszanka służąca do spulchniania ciast, babek, biszkoptów itp. Dzięki zawartym w nim związkom nadaje ciastom puszystości. Zawartość opakowania wystarcza na 1 kg mąki.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/07/759-basen.html