Wykonanie
Bardzo fajna nazwa ,prawda? Przepis wynalazłam tutaj i postanowiłam wypróbować..ciasto wyszło pyszne.
Ciasto:2
jajka2 łyżki gorącej
wody80 g
cukru1 paczuszka
cukru waniliowego Marsyl80 g
mąki1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia MarsylCiasto na górę:50 g
cukru50 g
masłacukier waniliowy2
żółtka70 g
mąki na czubku noża
proszek do pieczeniaMasa bezowa :2
białka100 g
cukru50 g posiekanych
migdałów [dałam
płatki migdałowe]Nadzienie:1puszka
ananasa ( 225 g po odcedzeniu soku)1
budyń waniliowy (ugotowany na
soku z ananasa)400ml soku od
ananasa ( jeśli go tyle nie ma to trzeba uzupełnić
wodą)400 ml
śmietany 30%1 p. usztywniacza do
śmietany [dałam
śmietan żel
Marsyl ]1 łyżeczka
cukruJajka ubić z
cukrem ,
cukrem waniliowym i
wodą na puszystą masę, dodać pozostałe składniki .Delikatnie wymieszać, wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25-30 minut w temp.180st.Po upieczeniu zdjąć papier [ można go wykorzystać do drugiego ciasta , ale przed wyłożeniem ciasta do tortownicy należy ją schłodzić pod strumieniem zimnej
wody].To drugie ciasto zagnieść z wymienionych składników , wyłożyć na nie masę
bezową i piec około 35 minut w temp .180 st. Zaraz po upieczeniu odjąć papier , pokroić(gorące)
ostrym nożem na tyle kawałków ile uznamy za stosowne. Ze składników podanych do nadzienia ciasta : ugotować
budyń na
soku z ananasa , do gorącego dodać pokrojone na mniejsze cząstki krążki
owocu .Wymieszać i całą tę masę (gorącą) wylać na
biszkopt ( ciasto otoczone obręczą) tak aby zostawić około 0,5-1cm od brzegu [wlałam bez zostawiana tego 1 cm] . Jak wystygnie , dodać
śmietanę ubitą z usztywniaczem i 1 łyżeczką
cukru .Wszystko nakryć pokrojonym w trójkąty drugim
ciastem. Wstawić do lodówki .
Śmietan żel
Śmietan-żel pomaga dłużej utrzymać
śmietanę we właściwej konsystencji zapobiegając rozwadnianiu się.
Cukier wanilinowyCukier wanilinowy służy do wzbogacania smaku i aromatu różnego rodzaju ciast,
tortów, deserów, potraw
mlecznych.Co to jest wanilia? Zapach
wanilii, uzyskiwany jest z rosnącej w tropikach rośliny storczykowatej. Choć pomyśleć by można, iż wydzielają go kwiaty, to okazuje się jednak, że odpowiedzialny za aromat jest
owoc.
Proszek do pieczeniaProszek do pieczenia to mieszanka służąca do spulchniania ciast, babek,
biszkoptów itp. Dzięki zawartym w nim związkom nadaje
ciastom puszystości. Zawartość opakowania wystarcza na 1 kg
mąki.