ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowa babka na białkach

Pomarańczowa babka na białkach

nazwa

Wykonanie

Pyszna babka pomarańczowa i idealny sposób na wykorzystanie białek..Przepis znaleziony na blogu Cukiernicze kreacje Charlotte .
225 g drobnego cukru
100 g masła lub margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy
starta skórka z 1 pomarańczy
150 ml mleka
20 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 szt. białek
szczypta soli
tarta bułka lub mielone migdały do wysypania formy
Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy tartą bułką lub zmielonymi migdałami.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.Masło ucieramy z dodawanym stopniowo cukrem na puszysty krem. Dodajemy świeżo startą skórkę z pomarańczy i bardzo delikatnie, nie przerywając ucierania wlewamy mleko. Kiedy masa będzie jednorodna dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.Białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy resztę ubitego białka i wylewamy masę do przygotowanej wcześniej formy ( 1, 5l)Wstawiamy ciasto na drugi poziom w piekarniku i pieczemy około 35 -40 minut. Wbity w ciasto patyczek musi być suchy. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy na kratkę i przykrywamy ściereczką lub ponownie formą, by nie straciło swojej wilgotności. Pozostawiamy tak, do całkowitego wystudzenia.Ciasto można dodatkowo polukrować i obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
Lukier:
200 ml cukru pudru
Ok. 2 łyżki ( 30 ml) soku z pomarańczy
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ucieramy cukier puder, dodając po odrobinie soku pomarańczowego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/04/583pomaranczowa-babka-na-biakach.html