Wykonanie
Pyszna babka pomarańczowa i idealny sposób na wykorzystanie
białek..Przepis znaleziony na blogu Cukiernicze kreacje Charlotte .225 g drobnego
cukru100 g
masła lub
margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formystarta skórka z 1
pomarańczy150 ml
mleka20 dkg
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 szt.
białekszczypta
solitarta bułka lub mielone
migdały do wysypania formyFormę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy
tartą bułką lub zmielonymi
migdałami.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z dodawanym stopniowo
cukrem na puszysty krem. Dodajemy świeżo startą skórkę z
pomarańczy i bardzo delikatnie, nie przerywając ucierania wlewamy
mleko. Kiedy masa będzie jednorodna dodajemy
mąkę wymieszana z
proszkiem do pieczenia.
Białko ubijamy na sztywno z odrobiną
soli. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy resztę ubitego
białka i wylewamy masę do przygotowanej wcześniej formy ( 1, 5l)Wstawiamy ciasto na drugi poziom w piekarniku i pieczemy około 35 -40 minut. Wbity w ciasto patyczek musi być suchy. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy na kratkę i przykrywamy ściereczką lub ponownie formą, by nie straciło swojej wilgotności. Pozostawiamy tak, do całkowitego wystudzenia.Ciasto można dodatkowo polukrować i obsypać kandyzowaną
skórką pomarańczową lub
płatkami migdałowymi.
Lukier:200 ml
cukru pudruOk. 2 łyżki ( 30 ml) soku z
pomarańczy50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejUcieramy
cukier puder, dodając po odrobinie
soku pomarańczowego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.