ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowa babka na białkach

Pomarańczowa babka na białkach

nazwa

Wykonanie

Białka zostają nam na przykład po lodach. Co poniektórym też po pączkach i faworkach, ale ja do tej grupy - póki co - się nie zaliczam. Można je "zbierać" w zamrażarce - aż będziemy mieli wymaganą ilość. Potrzebujemy białka z 6 jajek. Nie przepadam za babkami [no chyba, że jem o taką - która nie ma sobie równych i jest warta swych kalorii - a czyż nie takie powinny być desery?]. "Pomarańczowa babka na białkach" wzbudziła na kilku blogach prawdziwy zachwyt, dla mnie jest ok, bez wow, takie zwykłe ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. Warto chyba jednak mieć w zanadrzu taki przepis, gdy nie mamy pomysłu na wykorzystanie białek, a nie chcemy robić bez. Ciasto można przechowywać do tygodnia - w chłodnym miejscu, szczelnie owinięte w folię aluminiową . Przepis z bloga Szarlotka .
Składniki:
225 g drobnego cukru (250 ml) - można dać trochę mniej, bo ciasto jest słodkie
100 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
starta skórka z 1 pomarańczy
150 ml mleka krowiego
200 g mąki pszennej (300 ml)
10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
6 szt. białek jaj kurzych (200 ml) - 5 szt. jeśli mamy jajka XL
szczypta soli
tarta bułka lub mielone migdały do wysypania formy
Wykonanie:
1 i 1/2 litrową formę na babkę z kominem albo klasyczną keksówkę posmarować dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zimne i pokrojone na mniejsze kawałki masło ucierać z dodawanym stopniowo cukrem na puszysty krem [używałam miksera] . Dodać świeżo startą skórkę z pomarańczy (uprzednio wyszorowaną i sparzoną] i bardzo delikatnie, nie przerywając ucierania wlać mleko. Kiedy masa będzie jednorodna dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - utrzeć na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywno (!) z odrobiną soli. Dodać 1/3 piany do ciasta i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Delikatnie połączyć resztę ubitego białka i wylać masę do przygotowanej wcześniej formy.
Wstawić ciasto na drugi poziom w piekarniku i piec około 35 -40 minu t [piekłam grzanie: góra-dół, 42 minuty] . Wbity w ciasto patyczek musi być suchy. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5-10 minut, by lekko przestygło. Następnie wyjąć na kratkę i przykryć ściereczką, by nie straciło swojej wilgotności, ale żeby mogło parować od spodu. Pozostawić tak do całkowitego wystudzenia.
Ciasto można dodatkowo polukrować i obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
Lukier:
200 ml cukru pudru
ok. 2 łyżki (30 ml) soku z pomarańczy
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej/słupki albo płatki migdałów
Ucieramy cukier puder, dodając po odrobinie soku pomarańczowego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/03/pomaranczowa-babka-na-biakach.html