Wykonanie
Białka zostają nam na przykład po lodach. Co poniektórym też po pączkach i faworkach, ale ja do tej grupy -
póki co - się nie zaliczam. Można je "zbierać" w zamrażarce - aż będziemy
mieli wymaganą ilość. Potrzebujemy
białka z 6
jajek. Nie przepadam za babkami [no chyba, że jem o taką - która nie ma sobie równych i jest warta swych kalorii - a czyż nie takie powinny być desery?]. "Pomarańczowa babka na białkach" wzbudziła na kilku blogach prawdziwy zachwyt, dla mnie jest ok, bez wow, takie zwykłe ciasto do popołudniowej
kawy lub
herbaty. Warto chyba jednak
mieć w zanadrzu taki przepis, gdy nie mamy pomysłu na wykorzystanie
białek, a nie chcemy robić bez. Ciasto można przechowywać do tygodnia - w chłodnym miejscu, szczelnie owinięte w folię aluminiową . Przepis z bloga Szarlotka .Składniki:225 g drobnego
cukru (250 ml) - można dać trochę mniej, bo ciasto jest słodkie100 g
masła + 1 łyżka do wysmarowania formystarta skórka z 1
pomarańczy150 ml
mleka krowiego200 g
mąki pszennej (300 ml)10 g
proszku do pieczenia (2 łyżeczki)6 szt.
białek jaj kurzych (200 ml) - 5 szt. jeśli mamy
jajka XLszczypta
solitarta bułka lub mielone
migdały do wysypania formyWykonanie:1 i 1/2 litrową formę na babkę z kominem albo klasyczną keksówkę posmarować dokładnie tłuszczem i wysypać
bułką tartą lub zmielonymi
migdałami.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Zimne i pokrojone na mniejsze kawałki
masło ucierać z dodawanym stopniowo
cukrem na puszysty krem [używałam miksera] . Dodać świeżo startą skórkę z
pomarańczy (uprzednio wyszorowaną i sparzoną] i bardzo delikatnie, nie przerywając ucierania wlać
mleko. Kiedy masa będzie jednorodna dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia - utrzeć na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywno (!) z odrobiną
soli. Dodać 1/3 piany do ciasta i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Delikatnie połączyć resztę ubitego
białka i wylać masę do przygotowanej wcześniej formy.Wstawić ciasto na drugi poziom w piekarniku i piec około 35 -40 minu t [piekłam grzanie: góra-dół, 42 minuty] . Wbity w ciasto patyczek musi być suchy. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5-10 minut, by lekko przestygło. Następnie wyjąć na kratkę i przykryć ściereczką, by nie straciło swojej wilgotności, ale żeby mogło parować od
spodu. Pozostawić tak do całkowitego wystudzenia.Ciasto można dodatkowo polukrować i obsypać kandyzowaną
skórką pomarańczową lub
płatkami migdałowymi.
Lukier:200 ml
cukru pudruok. 2 łyżki (30 ml) soku z
pomarańczy50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej/słupki albo
płatki migdałówUcieramy
cukier puder, dodając po odrobinie
soku pomarańczowego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.