Wykonanie
Przygotowań świątecznych ciąg dalszych. Oprócz ciast i pierniczków znalazł się czas na inne drobne słodkości. Tym razem przedstawiam przepis na śnieżne kule, bardzo smaczne i świąteczne
ciasteczka. Smak
migdałów i
pomarańczy jest lekko wyczuwalny, dlatego też nie trzeba być wielkim fanem tych smaków. Bardzo szybko się je przygotowuje i równie szybko piecze. Naprawdę polecam.Przepis pochodzi z tej strony, wprowadziłam trochę zmian. Wyszło 40
ciasteczek.Składniki:250 g miękkiego
masła (u mnie
margaryna)110 g mielonych
migdałów375 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejskórka starta z jednej
pomarańczycukier puder pół na pół z glukozą - do obtoczeniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę (ja to zrobiłam drewnianą łyżką). Brać porcje ciasta i zlepiać kulki trochę większe od
orzecha włoskiego, układać na natłuszczonej blaszce. Piec 12 - 15 min, do zezłocenia. Lekko przestudzić i obtoczyć w mieszance
cukru pudru i glukozy.
Przepis bierze udział w akcji:Ewka