Gdy tylko zobaczyłam ten przepis to wiedziałam,że musze go wyprobować :) Agrest to kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Ja wybrałam ten bardziej dojrzały,lekko fioletowy...Owoce zatopiły się w mięciutkim cieście wiec od razu przepraszam,że ich nie widać :) Zmodyfikowałam jedynie przepis w ten posob,że całe ciasto jest z mąki pszennej i posypane jest lekko migdałowymcukrem.P.S. nie wiem dlaczego moj LiKe BOX z facebooka nie działa ;/ Wszystkim działa tylko nie mi wrrrrCytuję Lawendowy Dom :6 białekszczypta soli100 g mąki pszennej białej100 g mąki pszennej razowej2 łyżeczki proszku do pieczenia240 g cukru pudru50 g tartej bułki240 g rozpuszczonego masła350 g agrestumasło i bułka tarta do formyCukiermigdałowyFormę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Agrest umyć i zostawić do przeschnięcia na sitku. Połączyć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier i bułkę tartą. Dodać rozpuszczone masło, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Masę wylać do formy, na wierzchu ułożyć agrest i posypać lekko migdałowymcukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 55 minut* Zostało mi troche agrestu więc ugotowałam go z cukrem i jest doskonały do ciastem :) wystarczy ukrojony kawalek polać agrestowymsokiem z owocami. Polecam!!!