Wykonanie
Torta de cielo, czyli "niebiański placek", w pełni zasługuje na swoją nazwę. Delikatne,
migdałowe ciasto, które dosłownie "rozsypuje się" w ustach. Odkryłam je właściwie jakiś rok temu i nie pamiętam nawet dlaczego nie upiekłam samego ciasta, a muffinki na nim wzorowane (przepis tutaj). I choć muffinki były pyszne, a samo ciasto kilka
razy chciałam upiec, to zawsze jednak kończyło się na jakimś innym wypieku :) Przypomniałam sobie o nim przy okazji cyklu "Ciasta Świata", więc w końcu jest. Przepis znalazłam w książeczce "Kuchnia meksykańska", jednak bardzo go zmodyfikowałam. Nie wiem czy ciasto jest nadal meksykańskie bez tony
cukru i
olejków aromatycznych, ale zdecydowanie w tej wersji trafia w mój gust ;)W oryginale podano 225 gramów
cukru oraz po łyżeczce
olejków waniliowego i
migdałowego. Choć nigdy nie dodaję takich
aromatów do ciast, do tego akurat dodałam może 1/3 łyżeczki
aromatu migdałowego i wiesz co? Żałuję :) Tzn. właściwie nie żałuję, bo już wiem na sto procent, że ani kropelki tych aromatów w ciastach "nie zniesę", dlatego na liście składników ich nie znajdziesz. Jeśli natomiast lubisz bardzo słodkie wypieki, możesz dodać więcej
cukru.Składniki (tortownica 24 - 26 cm):szklanka = 200 ml- 175 gramów
migdałów (w skórkach)- 130 gramów
cukru- 9 łyżek
mąki pszennej (ok. 180 gramów)- 225 gramów miękkiego (!)
masła- 3
jajka- szczypta
soli- mała, płaska łyżeczka
proszku do pieczenia*- tłuszcz i
bułka tarta do formy (lub papier do pieczenia)*w oryginalnym przepisie nie ma go wcaleDo dekoracji:-
cukier puder-
płatki migdałów prażone na suchej patelniPrzygotowanie:1.
Migdały mielimy porządnie w blenderze, powiedzmy, że na
mąkę z ziarenkami ;) W oryginalnym przepisie podano, że mają przypominać
kaszę, ale od razu mi się nasuwa pytanie - jaką? ;)2. W misce ucieramy mikserem
masło z
cukrem do uzyskania puszystej masy. Cały czas miksując, dodajemy po jednym
jajku. Następnie dodajemy
migdały (i ewentualnie
olejki aromatyczne, jeśli lubisz), miksujemy tylko do wymieszania składników. Dodajmy
mąkę i
sól, również króciutko miksujemy.3. Przekładamy masę do tortownicy lub do niedużej kwadratowej blachy. Będzie ona gęsta, łyżką rozprowadzamy ją po całej powierzchni i wyrównujemy wierzch.4. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 - 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jak pięknie napisano w książce "przy lekkim naciśnięciu będzie
mieć konsystencję gąbki".5. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie posypujemy je
cukrem pudrem i dekorujemy
płatkami migdałów.