ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

nazwa

Wykonanie

W jakiejś starej gazecie znalazłam przepis na zakwas na żurek i postanowiłam zrobić..a co z tego wyjdzie zobaczymy.. Na razie na zdjęciu zakwas tylko co zrobiony, na dalsze efekty musimy poczekać..
8 łyżek mąki żytniej [ dałam żurkową]
skórka z 1 kromki chleba razowego
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 l wody
Wodę zagotować i wymieszać z mąką , dodać resztę składników i wymieszać.Wlać do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykryć ściereczką i obwiązać sznurkiem.Odstawić na 3 -4 dni . Gotowy zakwas powinien mieć kwaskowo - czosnkowy zapach.
Uwagi:
Zakwas warto zacząć przygotowywać 10 dni przed świętami.Często zdarza się, że robiony po raz pierwszy się nie udaje.Trzeba go wtedy wylać, nie myc garnka i zrobić jeszcze raz, a wtedy uda się na pewno.Taki zakwas można przechowywać w lodówce około 2 tygodnie.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/03/558-zakwas-na-zurek.html