Wykonanie
W jakiejś starej gazecie znalazłam przepis na zakwas na żurek i postanowiłam zrobić..a co z tego wyjdzie zobaczymy.. Na razie na zdjęciu zakwas tylko co zrobiony, na dalsze efekty musimy poczekać..8 łyżek
mąki żytniej [ dałam
żurkową]skórka z 1 kromki
chleba razowego3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego5 ziarenek
pieprzu3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1 l
wodyWodę zagotować i wymieszać z
mąką , dodać resztę składników i wymieszać.Wlać do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykryć ściereczką i obwiązać sznurkiem.Odstawić na 3 -4 dni . Gotowy zakwas powinien
mieć kwaskowo -
czosnkowy zapach.Uwagi:Zakwas warto zacząć przygotowywać 10 dni przed świętami.Często zdarza się, że robiony po raz pierwszy się nie udaje.Trzeba go wtedy wylać, nie myc garnka i zrobić jeszcze raz, a wtedy uda się na pewno.Taki zakwas można przechowywać w lodówce około 2 tygodnie.