Wykonanie
Wyhodowanie zakwasu zajmuje 5 dni. Potrzebne jest ciepłe miejsce w domu bez przeciągów i dużo cierpliwości. Ciepłym miejscem może być kaloryfer lub rozgrzany do 50 stopni C piekarnik. Po rozgrzaniu wyłączyć temperaturę, pozostawić tylko światełko.ZakwasKorzystałam z porad ze strony smakowitychleb.pl , zmieniłam tylko
pory dokarmiania zakwasu.Przygotować:słoik o pojemności 1 litragazę lub inny materiał przepuszczający powietrze250 g
mąki żytniej (użyłam żytniej 2000)drewniana łyżka lub patyczek do mieszania250 ml ciepłej
woda Plan wykonania:Dzień 1 godz. 8:00- 100 g
mąki żytniej- 100 ml ciepłej
wodyWsypać
mąkę do słoika, wlać
wodę, dokładnie wymieszać, przykryć gazą i założyć gumkę recepturkę. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce.Dzień 2 godz. 8:00- 50 g
mąki żytniej- 50 ml ciepłej
wodyDodać do zawartości słoika, wymieszać i przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.Dzień 3 godz. 8: 00- 50 g
mąki żytniej- 50 ml ciepłej
wodyDodać do zawartości słoika wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać.Dzień 4 godz. 8:00- 50 g
mąki żytniej- 50 ml ciepłej
wodyDodać do zawartości słoika, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.Wieczorem o godz. 20:00 zamieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.Dzień 5 godz. 8:00Zakwas jest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobinę suchych
drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze
młody i
chleb może dobrze nie wyrosnąć.
Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu.
Chleby na młodym zakwasie proponuję piec z
mąki o niższym typie, ta 2000 może być za ciężka.Przechowywanie zakwasu:W słoiku zostawić 2 - 3 łyżki aktywnego zakwasu (1/3 widocznego na zdjęciu) i jeśli codziennie nie będziemy piec
chleba wstawić go do lodówki. Słoik ma być tylko przykryty gazą lub ściereczką przepuszczającą powietrze (nie zamykać szczelnie pokrywką, gdyż zakwas się udusi).Dokarmianie zakwasu:Jeśli nie pieczemy
chleba codziennie zakwas dokarmiać raz w tygodniu. Wsypać 100 g
mąki żytniej i 100 ml ciepłej
wody, wymieszać i wstawić z powrotem do lodówki. Po wyjęciu z lodówki zakwas może
mieć lekko przyschniętą górę lecz to nie przeszkadza. Przed pieczeniem należy tak dokarmiony zakwas pozostawić w ciepłym miejscu. Ja wyjmuję zakwas rano, dokarmiam, a wieczorem mieszam zaczyn na
chleb.Na bazie wykonanego zakwasu można zrobić zakwas do
żurku.Zakwas do
żurku:2 łyżki zakwasu200 g
mąki żytniej razowej1 litr
wody2 ząbki
czosnku3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego6 ziaren
pieprzuskórka z
chleba razowego (mały kawałek)Składniki włożyć do słoika, wymieszać, przykryć gazą i odstawić na 4 - 5 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zamieszać i sprawdzić czy kwaśnieje. Po 4 - 5 dniach przecedzić przez sitko i wlać do butelki. Przechowywać w lodówce.