ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

nazwa

Wykonanie

Unieść się.
Nad wszystkim.
Ponieść.
O czasie.
Zapomnieć.
pół litra wody
pół szklanki mąki żytniej
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
piętka chleba razowego na zakwasie
Do litrowego słoika wlać letnią, przegotowaną wodę.
Wsypać mąkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, przekrojone na pół ząbki czosnku.
Piętkę chleba przekroić na kilka mniejszych części i wrzucić do słoja.
Przykryć ściereczką (bez zakrętki) i zostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni.
Raz dziennie przemieszać zakwas, bo będzie się rozwarstwiał.
Zakwas powinien po kilku dniach skwaśnieć i puszczać bąbelki.
Wtedy można pozbyć się przypraw i resztek chleba, a słoik z zakwasem zakręcić pokrywką i wstawić do lodówki.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/03/zakwas-na-zurek.html