Wykonanie
Zakwas idealny do ugotowania
Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego. Do przygotowania zakwasu na barszcz biały wystarczy podmienić
mąkę żytnią na pszenną.
SKŁADNIKI:8 łyżek
mąki żytniej2 ząbki
czosnku (obrane)2
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiegonieduży korzeń
chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce)kilka ziaren
pieprzukromka
razowego chleba1 l. przegotowanej letniej
wodySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do słoika lub glinianego naczynia wsypać
mąkę, wlać
wodę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, dodać resztę składników. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, raz dziennie dokładnie wymieszać. Zakwas jest gotowy po około siedmiu dniach.