Wykonanie
Solanki zobaczyłam na blogu Muffingirl, a ona znalazła przepis u Tatter ..ja swoje posypałam dodatkowo
czarnuszką i
sezamem .100g aktywnego białego zakwasu 100%900g
mąki pszennej100g białej
mąki żytniej15g świeżych
drożdży15g
soli2 duże
żółtka300ml letniego
mleka300ml letniej
wodyolej do smarowania
białkoposypka:
sól Maldon (u mnie zwykła
sól )
kminekczarnuszka ,
sezamWszystkie składniki ciasta wymieszać w misce, po czym zagnieść gładkie, nieco twardawe ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/4 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o grubości 1/2cm. Wypędzlować wierzchy placków
olejem słonecznikowym, a następnie nożem do pizzy podzielić je na 8 części. Zwinąć jak rogaliki, zostawiając proste końce. Ułożyć na naoliwionych blachach i zostawić, przykryte, do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piec do 250C.Gdy
chlebki znacznie podrosły, posmarować je roztrzepanym
białkiem i posypać
solą,
kminkiem,
czarnuszką lub
sezamem. Piec ok.20 minut. Wystudzić na kratce .