ßßß Cookit - przepis na Solanki

Solanki

nazwa

Wykonanie

Solanki zobaczyłam na blogu Muffingirl, a ona znalazła przepis u Tatter ..ja swoje posypałam dodatkowo czarnuszką i sezamem .
100g aktywnego białego zakwasu 100%
900g mąki pszennej
100g białej mąki żytniej
15g świeżych drożdży
15g soli
2 duże żółtka
300ml letniego mleka
300ml letniej wody
olej do smarowania
białko
posypka:
sól Maldon (u mnie zwykła sól )
kminek
czarnuszka , sezam
Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce, po czym zagnieść gładkie, nieco twardawe ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/4 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o grubości 1/2cm. Wypędzlować wierzchy placków olejem słonecznikowym, a następnie nożem do pizzy podzielić je na 8 części. Zwinąć jak rogaliki, zostawiając proste końce. Ułożyć na naoliwionych blachach i zostawić, przykryte, do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piec do 250C.
Gdy chlebki znacznie podrosły, posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać solą, kminkiem, czarnuszką lub sezamem. Piec ok.20 minut. Wystudzić na kratce .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/422-solanki.html