Wykonanie
Niewątpliwą atrakcją na świątecznym
stole może być miseczka z
chleba. W święta polecam do niej zupę z
suszonych grzybów ale też świetnie pasuje tu zupa gulaszowa. Żeby miseczka nie przesiąkła zalecam posmarowanie wnętrza
białkiem i krótkie zapieczenie w piekarniku. Ja tego nie zrobiłam tym razem i zupa nieco wsiąkła ale zwykle tak robię i wszystko jest ok.
ŹródłoSkładniki:1,5 kg
mąki2,5 szklanki letniej
wody2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju1
białko36 g świeżych
drożdży1
żółtko roztrzepane z 1 łyżką
wody do posmarowania
Drożdże świeże rozpuścić w letniej wodzie. Odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odłożyć, przykryte lnianym ręcznikiem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 7-8 części. Uformować
bułki, z małych kulek zrobić uchwyt przykrywki, którą
potem odkroimy, ułożyć na blaszce w sporych odstępach, oprószyć
mąką, przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym
żółtkiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do złotego koloru. Lekko przestudzić na kratce. Odciąć górę i wydrążyć. Nałożyć nadzienie i podawać.Smacznego:)