Wykonanie
Zawieruszony przepis na pierogi...robiłam je daaaawno temu...dopiero teraz robiąc "porządki"dopatrzyłam się , że zapomniałam opublikować ten przepis na pierogi, które robiłam do barszczu .
2 1/2 szklanki
mąki200 ml gorącej
wody (lub więcej/mniej, zależy ile
mąka zabierze)1
żółtko2 łyżki
oleju1 łyżeczka
solidowolne nadzienie
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować na ulubioną grubość, szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zalepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością
oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.