Wykonanie
Wczoraj na blogu prezentowałam Wam pyszne gruzińskie ragoût z
bakłażanów Adżapsandali . Lawasz jest ormiańskim rodzajem
chlebka, który znakomicie pasuje do tego dania. Są różne jego wersje. Pieczone i smażone na patelni. Ja razem z innymi blogerami zrobiłam szybko wersję z patelni. Razem ze mną lawasz przygotowali: Panna Malwinna, Iza, Mirabelka, Shinju oraz
Maggie .Ja skorzystałam z przepisu Jakuba Kuronia .
Składniki na 4 placki:2 szklanki
mąki + do podsypywania2 łyżeczki
soliok. 1/2 szklanki ciepłej
wodyok. 4 łyżki
oleju1.
Mąkę mieszamy z
solą, dodajemy
wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto.2. Następnie dodajemy
olej i znów wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 kawałki i z każdego robimy lepimy kulkę.3. Zostawiamy ciasto na 30 minut, aby „odpoczęło”.4. Rozwałkowujemy mniej więcej do wielkości patelni, jak najcieniej.5. Kładziemy na bardzo rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i smażymy do pojawienia się rumianych plam z każdej strony.6. Aby pozostały elastyczne, skrapiamy je zaraz po usmażeniu
wodą i przykrywamy wilgotną ściereczką.Na cieście powinny się pojawiać pęcherzyki powietrza podczas smażenia.