ßßß Cookit - przepis na Ciasto na Pierogi – Przepis 1

Ciasto na Pierogi – Przepis 1

nazwa

Składniki

Wykonanie

Idealnie miękkie, puszyste i elastyczne ciasto bez dodatku jajka. Doskonale się wyrabia, rozwałkowuje jak również lepi. Świetnie nadaje się do lepienia uszek jak również pierogów o rozmaitym farszu. Ciasto w podanym przepisie pozostaje miękkie i puszyste nawet po ugotowaniu z owocami (jak wiadomo ciasto pod wpływem owoców twardnieje).
Składniki:
500 g mąki tortowej
1 i 1/4 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej sól. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę (na początku aby uniknąć poparzenia dłoni możesz użyć do wyrabiania noża lub drewnianej łyżki). Do sparzonej mąki dodaj olej. Wyrabiaj ciasto około 5 minut tak aby było gładkie i elastyczne.
Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. Po tym czasie odkrój 1/3 ciasta i rozwałkuj. Wykrawaj szklanką lub foremką kółka po czym nakładaj farsz i zalepiaj brzegi. Pozostałą cześć przykryj ściereczką tak aby nie wysychała.
Źródło:http://panipanidomu.pl/ciasto-na-pierogi-przepis-1