Wykonanie
Idealnie miękkie, puszyste i elastyczne ciasto bez dodatku
jajka. Doskonale się wyrabia, rozwałkowuje jak również lepi. Świetnie nadaje się do lepienia uszek jak również pierogów o rozmaitym farszu. Ciasto w podanym przepisie pozostaje miękkie i puszyste nawet po ugotowaniu z
owocami (jak wiadomo ciasto pod wpływem
owoców twardnieje).
Składniki:500 g
mąki tortowej1 i 1/4 szklanki gorącej
wody1 łyżka
olejuSzczypta
soliPrzygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej
sól. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą
wodę (na początku aby uniknąć poparzenia dłoni możesz użyć do wyrabiania noża lub drewnianej łyżki). Do sparzonej
mąki dodaj
olej. Wyrabiaj ciasto około 5 minut tak aby było gładkie i elastyczne.Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. Po tym czasie odkrój 1/3 ciasta i rozwałkuj. Wykrawaj szklanką lub foremką kółka po czym nakładaj farsz i zalepiaj brzegi. Pozostałą cześć przykryj ściereczką tak aby nie wysychała.