Wykonanie
Mimo, że żurek nie jest moją ulubioną zupą, to gdy jest on podany w
chlebie moje spojrzenie na tą potrawę zupełnie się zmienia. I tak postanowiłam zmierzyć się z
żurkiem i podać go w domowych miseczkach
chlebowych. To był strzał w dziesiątkę:)
Chlebki wyszły bardzo smaczne i w połączeniu z
żurkiem stanowiły wspaniałe danie, które zachwyciło gości. Przepis z MW . Polecam!Przygotowałam z podwójnej porcji, by część zamrozić na przyszłość. Żurek przygotowałam wzorując się na przepisie z Kwestii Smaku, choć wprowadziłam też kilka zmian.
Składniki na 6 miseczek:2,5 szklanki letniej
wody2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju6,5 szklanek
mąki pszennej (część zastąpiłam pełnoziarnistą)1 łyżka
mąki kukurydzianej (nadaje piękny kolor, ale można pominąć)1
białko36g świeżych
drożdżyDodatkowo:1
żółtko roztrzepane z łyżką
wody - do posmarowaniaZ 0,5szkl
wody, łyżki
mąki i
drożdży zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Mąki połączyć, dodać
sól,
olej,
białko,
wodę i zaczyn. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - około 1-1,5godz. Po tym czasie oderwać kawałek ciasta i uformować z niego 6 niewielkich kulek, które będą stanowiły gałkę 'garnuszków'. Pozostałe ciasto podzielić na 6 części i uformować kule. Ułożyć w sporych odstępach (po wyrośnięciu nie powinny się stykać) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30min do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować
żółtkiem z
wodą i przykleić gałki. Piec na złoto w temp. 200st. C przez około 20min.
Chlebki naciąć i wydrążyć by powstały miseczki z pokrywką. Najlepiej ugnieść dno, dobrze jest też przed nalaniem zupy podpiec chwilę w piekarniku w 200st. C by wnętrze się utwardziło i nie było ryzyka, że zupa wypłynie.* A co zrobić z
chlebkiem z wnętrza miseczek? Można wysuszyć i zmiksować na
bułkę tartą, ja właśnie tak zrobiłam. Ale można też wykorzystać do upieczenia
puddingu chlebowego lub w jakiś inny dowolny sposób, byle nie wyrzucać:)Smacznego:)