Wykonanie
Bułki nocne ja śpię a one rosną sobie w lodówce :) Jest to bardzo dobry sposób gdy lubimy cieplutkie
pieczywo z rana a nie lubimy bardzo wcześnie wstać, aby je przygotować (wyrabianie, wzrost ciasta) Wystarczy nam 20 minut, aby lekko podrosły i ok 20 minut pieczenia :) Są smaki które się nie zapomina np.
bułki chrupiącej tzw. z kreseczką ciężko je teraz dostać a o smaku już nie wspomnę a szkoda, że teraz nie liczy się smak, jakość tylko ilość........ Na szczęście ręce mam ::)) i można je zrobić samemu :))
SKŁADNIKI : (zrobiłam z tej porcji 9
bułek jedna ważyła ok 100 g przed upieczeniem)500 g
mąki pszennej (użyłam typ 650 bułkowej, ale można spokojnie użyć luksusowej)40 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru125 ml
mleka150 ml
wody letniej1 łyżeczka
soliok.1/3 szklanki
olejudo posmarowania1 roztrzepane
jajkodo posypania
mak,
sezam,
czarnuszka (nasze ulubione ziarna lub możemy całkowicie pominąć)
SPOSÓB WYKONANIA :dzień pierwszy wieczorem-
drożdże rozmieszać z letnim
mlekiem z dwoma łyżkami
cukru i odstawić na chwilę- wymieszać w misce przesianą
mąką dodać
sól,
olej, letnią
wodę oraz zaczyn
drożdżowy- ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne- wysypać miskę
mąką, włożyć kulę cista posypać
mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówkirano- ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest ktoś przyzwyczajony, że
ciasto drożdżowe jest cieplutkie to tu jet dość zimne i może mu być dziwnie :)))- ciasto zagniatamy kilka
razy, aby je odgazować- formuję wałek i tnę na kawałki (ja pocięłam na kawałki o wadze ok 100 gr. każdy )- kawałek spłaszczam i brzegi zakładam do środka czynność z zakładaniem do środka powtarzam dwukrotnie (spowoduję to, że ciasto będzie rosło w górę )- odstawiam na blasze wyłożonym pergaminem przykrywam lnianą ściereczką na ok 20 minut, aby podrosły- w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 190 stopni- po 20 minutach smaruję bułeczki rozmąconym
jajkiem i posypuję ulubionymi ziarnami- piekę ok 20 minut- gotowe :)
Super sprawa kiedy chcemy zrobić niespodziankę naszej rodzince w niedzielny poranek i obudzić ich zapachem ciepłej
bułki, który się unosi podczas pieczenia.