Wykonanie
Jeden z moich ukochanych deserów... Istna bomba kaloryczna, ale jest to jedna z tych rzeczy którym nie potrafię się oprzeć bez względu na to ile mają kalorii. Genialna prostota. Klasyczne tiramisu to
biszkopty ponczowane mocną
kawą z dodatkiem
wina przełożone kremem na bazie
jajek i
sera mascarpone. Taki przepis jest już na blogu od dłuższego czasu (klik). Dzisiaj wersja kremu znaleziona w książce "Kuchnia włoska" jest uproszczona i nie zawiera
jajek a w swoim składzie ma dodatkowo kremówkę. Koniecznie spróbujcie. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na poncz:2 łyżki mielonej
kawy250ml wrzącej
wody1/2 szkl
słodkiego wina marsala (może być też inne słodkie)Składniki na krem:300ml
śmietany 36%40g
cukru pudru (1/4 szkl)500g
serka mascarpone2 łyżki
słodkiego wina marsalaponadto:200g
biszkoptów (użyłam Pavesini ze sklepu smakipołudnia24.pl)gorzkie
kakao lub starta
czekolada do posypania
Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do przestygnięcia. Przecedzić, dodać
wino i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem.
Serek zmiksować krótko z
winem. Wmieszać delikatnie ze
śmietaną i zmiksować.W jednym większym szklanym naczyniu (o średnicy 26cm) lub w 6-7 szklankach ułożyć na dnie
biszkopty i polać je ponczem. Na nich wyłożyć warstwę kremu. Następnie
biszkopty kolejno zanurzać w ponczu i układać ciasno na kremie, przykryć kolejną warstwą kremu i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Wstawić do lodówki i schłodzić minimum 3 godziny. Przed samym podaniem wierzch dokładnie oprószyć przesianym gorzkim
kakao lub tartą
gorzką czekoladą. Smacznego :)
Ciasteczka Pavesini znajdziecie w sklepie Smakipoludnia24.plNie są to klasyczne
biszkopty. Są twardsze, bardziej kruche i chrupiące od tych klasycznych, ale do deseru sprawdziły się idealnie.