ßßß Cookit - przepis na Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek

nazwa

Wykonanie

Jeden z moich ukochanych deserów... Istna bomba kaloryczna, ale jest to jedna z tych rzeczy którym nie potrafię się oprzeć bez względu na to ile mają kalorii. Genialna prostota. Klasyczne tiramisu to biszkopty ponczowane mocną kawą z dodatkiem wina przełożone kremem na bazie jajek i sera mascarpone. Taki przepis jest już na blogu od dłuższego czasu (klik). Dzisiaj wersja kremu znaleziona w książce "Kuchnia włoska" jest uproszczona i nie zawiera jajek a w swoim składzie ma dodatkowo kremówkę. Koniecznie spróbujcie. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki na poncz:
2 łyżki mielonej kawy
250ml wrzącej wody
1/2 szkl słodkiego wina marsala (może być też inne słodkie)
Składniki na krem:
300ml śmietany 36%
40g cukru pudru (1/4 szkl)
500g serka mascarpone
2 łyżki słodkiego wina marsala
ponadto:
200g biszkoptów (użyłam Pavesini ze sklepu smakipołudnia24.pl)
gorzkie kakao lub starta czekolada do posypania
Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do przestygnięcia. Przecedzić, dodać wino i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek zmiksować krótko z winem. Wmieszać delikatnie ze śmietaną i zmiksować.
W jednym większym szklanym naczyniu (o średnicy 26cm) lub w 6-7 szklankach ułożyć na dnie biszkopty i polać je ponczem. Na nich wyłożyć warstwę kremu. Następnie biszkopty kolejno zanurzać w ponczu i układać ciasno na kremie, przykryć kolejną warstwą kremu i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Wstawić do lodówki i schłodzić minimum 3 godziny. Przed samym podaniem wierzch dokładnie oprószyć przesianym gorzkim kakao lub tartą gorzką czekoladą. Smacznego :)
Ciasteczka Pavesini znajdziecie w sklepie Smakipoludnia24.pl
Nie są to klasyczne biszkopty. Są twardsze, bardziej kruche i chrupiące od tych klasycznych, ale do deseru sprawdziły się idealnie.
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/08/tiramisu-bez-jajek.html