ßßß Cookit - przepis na Fun & Taste: słodkie, kremowe, z nutką alkoholu troszkę inaczej o '' T ''

Fun & Taste: słodkie, kremowe, z nutką alkoholu troszkę inaczej o '' T ''

nazwa

Wykonanie

autor pomysłu Viola
WERSJA I
Na 3 ciastka
150 g ciemnej czekolady - rozpuścić w misce nad garnkiem z gorącą wodą
200 g serka mascarpone
75 ml śmietany - ubić na sztywno
300 ml kawy - osłodzonej do smaku, ostudzonej
4 łyżki śliwowicy
27 długich biszkoptów
opcjonalnie kakao lub cukier puder
Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, wymieszać. Lekko wystudzoną czekoladę połączyć z serkiem i śmietaną. Kawę i alkohol połączyć. W powstałej mieszance moczyć biszkopty. Powinny dobrze nasiąknąć lecz nie mogą się rozpadać. Ułożyć trzy biszkopty obok siebie na talerzu deserowym. Na biszkopty nałożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć kolejne trzy biszkopty i przełożyć jeszcze raz kremem, przykryć warstwą biszkoptów. Gotowe ciacha tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem można posypać kakao lub cukrem pudrem.
WERSJA II
Na 3 ciastka
150 g białej czekolady - rozpuścić w misce nad garnkiem z gorącą wodą
200 g serka mascarpone
75 ml śmietany - ubić na sztywno
300 ml soku żurawinowego
4 łyżki Martini Rosso
27 długich biszkoptów
opcjonalnie kakao lub cukier puder
Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, wymieszać. Lekko wystudzoną czekoladę połączyć z serkiem i śmietaną. Sok i alkohol połączyć. W powstałej mieszance moczyć biszkopty. Powinny dobrze nasiąknąć lecz nie mogą się rozpadać. Ułożyć trzy biszkopty obok siebie na talerzu deserowym. Na biszkopty nałożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć kolejne trzy biszkopty i przełożyć jeszcze raz kremem, przykryć warstwą biszkoptów. Gotowe ciacha tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub kakao.
A oto inny sposób na Tiramisu
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/05/sodkie-kremowe-z-nutka-alkoholu-troszke.html