ßßß Cookit - przepis na Co kryje się w kopcu?

Co kryje się w kopcu?

nazwa

Wykonanie

Wcale nie kret! :)
Obawy przy krojeniu pierwszego kawałka miałam spore. Zastanawiałam się co kryje się w środku i czy smaki odpowiednio się uzupełnią. Ciasto było totalnym eksperymentem, wykonanym na wzór pamiętnego Kopca Kreta w wersji pudełkowej. Okazuje się, że wykonanie jest banalne, a smak o stokroć lepszy od znanego gotowca. Do środka postanowiłam dodać brzoskwinie, by orzeźwiły smak całości. Ciasto znakomicie sprawdzi się w roli tortu - wygląda ciekawie, smakuje obłędnie. Jeśli szukacie fajnego ciasta na weekend - polecam z czystym sumieniem!
Składniki na biszkopt - takie jak w przepisie na kakaowy biszkopt rzucany .
Składniki pozostałe:
- 375 ml śmietany kremowej (min. 30%),
- 2 fiksy do śmietany,
- 4-5 kosteczek gorzkiej lub deserowej czekolady,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3/4 puszki brzoskwiń w zalewie.
Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem . Po całkowitym ostudzeniu przystępujemy do dalszych czynności. Zostawiając 1,5 - 2 cm od brzegu, wykrawamy (okrąg kroiłam ostrym nożem, środek wyjmowałam łyżeczką) środek na głębokość ok. 1,5-2 cm (patrz zdjęcie poniżej).
Wydrążoną część kruszymy w rękach i zostawiamy na talerzyku. W środku układamy pokrojone na plasterki brzoskwinie.
Na brzoskwiniach układamy ubitą śmietanę (ubijamy ją na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fiksów; po ubiciu dodajemy startą na tarce czekoladę i mieszamy). Formujemy w kształcie kopca.
Wierzch posypujemy rozdrobnionym ciastem, które pozostało po wydrążeniu. Gotowy kopiec wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/02/co-kryje-sie-w-kopcu.html