Wykonanie
Poziom trudnościSezonowe tiramisu z
czarną porzeczką to wyjątkowy deser. Łączy subtelny smak kremu z
mascarpone i
bitej śmietany oraz gęsty sos z
czarnej porzeczki o zdecydowanym smaku, do tego pyszne, wilgotne
biszkopty namoczone w
kawie – deser marzenie. Tiramisu cieszy się popularnością wśród rodziny od dawna. Żeby urozmaicić sobie doznania podniebienia dodaję sezonowo różne dodatki i tak powstało strawberrisu czyli
truskawkowe tiramisu, oraz deser –
rabarbarowe tiramisu.
Porzeczkowe tiramisu z mrożonych, czarnych
porzeczek można przygotować o każdej
porze roku.Porcja na 10 deserów w szklankach o pojemności 250 mlSkładniki:
Owocowy sos:450 g
czarnej porzeczki100 g (5 łyżek)
cukru2 pełne łyżeczki budyniu
waniliowego bez
cukru50 ml zimnej
wodyPozostałe składniki:200 g gęstej
śmietany 36% – zimnej (prosto z lodówki)30 g (2 pełne łyżki)
cukru pudru500 g
serka mascarpone25
biszkoptów (lub więcej, w zależności jakiej wielkości macie szklanki)300 ml zimnej, mocnej
kawyDo dekoracji:100 g
czarnej porzeczkikilka kawałków ulubionej
czekolady (u mnie
czekolada 70% z
żurawiną od Lindt)Sposób przygotowania:Wszystkie
owoce oczyścić z łodyżek, opłukać.
Owoce na sos wsypać do rondla, dodać
cukier puder i powoli podgrzewać aż
porzeczki puszczą sok.W szklance wymieszać razem
wodę z
budyniem, wlać do
owoców i mieszać aż całość zgęstnieje.Wyłączyć podgrzewanie i nakryć garczek folią, żeby wierzch sosu nie wysechł. Ostudzić.
Śmietanę ubić razem z
cukrem pudrem na sztywno.Wciąć ubijając dodawać po łyżce
serek mascarpone, odstawić.Wszystkie
biszkopty przekroić w poprzek na dwie połowy. Do każdej szklanki, na dno wkładać dwa kawałki (połówki) namoczonego w
kawie biszkoptu.Na
biszkopty nałożyć po łyżce
śmietanowo-
mascarponowego kremu.Na krem nałożyć po łyżce sosu z
czarnej porzeczki (trzeba zużyć cały sos).Na sos położyć po 3 kawałki (połówki) namoczonego w zimnej
kawie biszkopta.Na
biszkopt kolejna warstwa kremu (1 łyżka). Na wierzch każdej szklanki wysypać pozostawione wcześniej
porzeczki. Można też dodać po małym kawałku ulubionej
czekolady.Desery schować do lodówki na 2-3 godziny. Sezonowe tiramisu z
czarną porzeczką podawać schłodzone.Smacznego!