ßßß Cookit - przepis na Trufle Tiramisu w czekoladzie

Trufle Tiramisu w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Składniki
Około 30 sztuk:
3 łyżki zaparzonej mocnej kawy espresso, ostudzonej
3 łyżki słodkiego wina Marsala lub likieru Amaretto
8 podłużnych biszkoptów
100 ml śmietanki kremowej UHT 30%
7 łyżek cukru pudru
2 żółtka
250 g sera mascarpone
Na polewę:
ok. 200 g czekolady deserowej
Przygotowanie
Kawę ostudzić. Wymieszać z winem lub likierem w głębokim talerzu. Włożyć na chwilę biszkopty, tak aby były do połowy nasączone kawą i po chwili rozdrobnić je widelcem, na ok. 1 cm kawałki (większe niż widać na zdjęciu).
Ubić śmietankę kremową na bardzo sztywną pianę razem z 1 łyżką cukru pudru. Oddzielnie ubijać żółtka z pozostałym cukrem pudrem przez około 5 minut, aż będą kremowe i prawie białe. Wymieszać z serem mascarpone (najlepiej łyżką, aby ser nie zmienił konsystencji na bardziej płynną, co może się zdarzyć przy jego miksowaniu). Masę delikatnie połączyć z ubitą śmietanką kremową, a następnie równie delikatnie wymieszać z namoczonymi biszkoptami.
Masę przełożyć do większej formy i wstawić do zamrażalnika na 2 i 1/2 godziny. Łyżeczką nabierać porcje masy formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 1 godzinę lub do czasu aż zesztywnieją.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Każdą kulkę nabijać na widelec i maczać w roztopionej czekoladzie, obtaczając trufle dokładnie niezbyt grubą warstwą czekolady. Układać z powrotem na tacy i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/trufle/trufle_tiramisu/przepis.html