SkładnikiOkoło 30 sztuk:3 łyżki zaparzonej mocnej kawyespresso, ostudzonej3 łyżki słodkiego winaMarsala lub likieru Amaretto8 podłużnych biszkoptów100 ml śmietanki kremowej UHT 30%7 łyżek cukru pudru2 żółtka250 g sera mascarponeNa polewę:ok. 200 g czekolady deserowejPrzygotowanieKawę ostudzić. Wymieszać z winem lub likierem w głębokim talerzu. Włożyć na chwilę biszkopty, tak aby były do połowy nasączone kawą i po chwili rozdrobnić je widelcem, na ok. 1 cm kawałki (większe niż widać na zdjęciu).Ubić śmietankę kremową na bardzo sztywną pianę razem z 1 łyżką cukru pudru. Oddzielnie ubijać żółtka z pozostałym cukrem pudrem przez około 5 minut, aż będą kremowe i prawie białe. Wymieszać z serem mascarpone (najlepiej łyżką, aby ser nie zmienił konsystencji na bardziej płynną, co może się zdarzyć przy jego miksowaniu). Masę delikatnie połączyć z ubitą śmietanką kremową, a następnie równie delikatnie wymieszać z namoczonymi biszkoptami.Masę przełożyć do większej formy i wstawić do zamrażalnika na 2 i 1/2 godziny. Łyżeczką nabierać porcje masy formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 1 godzinę lub do czasu aż zesztywnieją.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Każdą kulkę nabijać na widelec i maczać w roztopionej czekoladzie, obtaczając trufle dokładnie niezbyt grubą warstwą czekolady. Układać z powrotem na tacy i wstawić do lodówki do schłodzenia.