Wykonanie
SkładnikiOkoło 10 porcji:375 ml zaparzonej
kawy (z 3
espresso lub 6 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej)60 ml
likieru Amaretto4
żółtka4 łyżki
cukru pudru300 ml
śmietanki kremówki 36% lub 30% (świeżej i bardzo zimnej)500 g
serka mascarpone, w temperaturze pokojowej400 g podłużnych
biszkoptów do Tiramisu4 łyżki
kakaookoło 500 g
truskawekPrzygotowaniePrzygotować wysoką formę o średnicy 24 cm lub prostokątna o podobnej powierzchni np. 20 cm x 25 cm, może być forma żaroodporna, ceramiczna.Zaparzyć
kawę i ostudzić, wymieszać z
likierem.
Jajka przed rozbiciem skorupek włożyć do zlewu i sparzyć wrzątkiem.
Żółtka umieścić w misce, dodać
cukier puder i zmiksować. Miskę postawić na garnku z małą ilością delikatnie gotującej się
wody (dno miski nie może stykać się z
wodą) i dokładnie ubijać przez około 5 - 6 minut. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez około 4 minut aż masa będzie jasna (prawie biała) i puszysta. Ostudzić.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.Ubite
żółtka delikatnie połączyć (najlepiej w 3 partiach) łyżką lub szpatułką z rozmiksowanym w oddzielnej misce
serkiem mascarpone, a następnie z ubitą
śmietanką.
Kawę,
biszkopty i krem podzielić na 3 części. Zanurzać na chwilę
biszkopty z pierwszej części w
kawie i układać na dnie formy, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką
kakao.Namoczyć kolejną porcję
biszkoptów w
kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego
kakao. Posmarować kremem, posypać
kakao i ułożyć ostatnią - trzecią warstwę
biszkoptów, kremu i
kakao.Schładzać przez minimum 4 godziny lub przez całą noc.
Truskawki pokroić i ułożyć na deserze przed samym podaniem. Deser nakładać łyżką do pucharków lub na talerzyki.