Wykonanie
Czas na włoski deser Tiramisu. Co prawda nie jestem fanką
kawy, więc deserów z dodatkiem
kawy też unikam, ale Tiramisu mnie zaczarowało, chociaż odpowiedniejsze będzie słowo "poderwało", bo jedno ze znaczeń słowa tirami sù to właśnie "poderwij mnie" :) Od siebie dodałam warstwę
wiśni drylowanych. P-Y-C-H-O-T-A!
Składniki (na formę o średnicy 20 cm, wysokości 10 cm):1,5 szklanki * zaparzonej
kawy (z 3
espresso lub 6 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej)1/4 szklanki (60 ml)
likieru Amaretto4
żółtka6 łyżek
cukru pudru4-5 łyżek
kakao tradycyjnego500 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%100 ml gęstej
śmietany 18%1 łyżeczka zagęstnika do
śmietany200-250 g podłużnych
biszkoptówduży słoik (360 g
owoców bez zalewy)
wiśni drylowanych ze słoika* szklanka o poj. 250 mlPrzygotowanie:1. Zaparzyć
kawę i odstawić do wystudzenia. Następnie dolać do
kawy likier i wymieszać.
2.
Jajka sparzyć przed oddzieleniem
żółtek od
białek.
Żółtka utrzeć mikserem z 4 łyżkami
cukru pudru (pozostałe dwie zostawiamy na później), następnie przelać
żółtka do metalowej miski i umieścić ją nad garnkiem z niedużą ilością gotującej się
wody (dno metalowej miski nie może stykać się z
wodą) i dokładnie ubijać przez ok. 5-6 min. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Ostudzić.3. Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Serek mascarpone wymieszać z ubitymi
żółtkami (można to zrobić mikserem na najniższych obrotach), a następnie z ubitą
śmietaną.4. Masę podzielić na 3 części.
Biszkopty kolejno zanurzać w
kawie wymieszanej z
likierem (trzeba to zrobić szybko, aby
biszkopty się nie rozpadły) i układać na dnie formy. Przykryć pierwszą częścią kremu i posypać
kakao za pomocą sitka. Namoczyć kolejną porcję
biszkoptów w
kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego
kakao. Posmarować drugą częścią kremu i posypać
kakao. Powtórzyć czynność z trzecią warstwą kremu. Na trzecią warstwę kremu z
kakao wyłożyć namoczone
biszkopty, a na nie
wiśnie.5. Ubić 100 ml
śmietany, pod koniec dodając zagęstnik i pozostałe 2 łyżki
cukru pudru. Równomiernie rozprowadzić na warstwie
wiśni i posypać
kakao.6. Wstawić na noc do lodówki.7. Schłodzony deser nakładać łyżką - do pucharków lub na talerzyki.Źródło/ Inspiracja: Kwestia Smaku