ßßß
Cookit - przepis na Tiramisu w dwóch wersjach
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tiramisu w dwóch wersjach
Składniki
Żółtko
Biszkopty
Ser mascarpone
Espresso
Likier amaretto
Cukier puder
Kakao
Czekolada gorzka
Śmietana kremówka
Wykonanie
Każdy przyrządza je na swój własny, wypróbowany sposób. Ja mam dwie wersje tego pysznego włoskiego deseru. Jeden z ucieranymi surowymi
żółtkami
, drugi bez
żółtek
ze
śmietaną kremówką
. W wersji dla dzieci
likier amaretto
proponuję zastąpić
aromatem rumowym
. Jeśli ktoś zapytałby mnie o mój ulubiony deser bez chwili wahania wskazałabym właśnie na tiramisu. Można robić go w wersji deserowej i podawać w pucharkach lub po prostu układać warstwami na blaszce. Wybór należy do was. Jeśli jeszcze nie znacie tego cudownie kremowego,
kawowego
deseru, czym prędzej powinniście to zmienić.
Wersja z
żółtkami
Składniki:2 duże opakowania podłużnych
biszkoptów
500 g
serka mascarpone
4
żółtka
250 ml
espresso
50 ml
likieru amaretto
3 łyżki
cukru pudru
3 łyżki gorzkiego
kakao
wiórki
gorzkiej czekolady
(opcjonalnie)
Żółtka
ubijamy z
cukrem pudrem
na puszystą masę. Dodajemy po łyżce
serka mascarpone
cały czas ubijając. Blaszkę wykładamy częścią
biszkoptów
. Do
kawy
dolewamy
likier
i nasączamy nią
biszkopty
. Wykładamy 1/2 masy z
mascarpone
i
żółtek
. Posypujemy obficie gorzkim
kakao
. Na
masie
układamy kolejną porcję
biszkoptów
, nasączamy je
kawą
i wykładamy masę. Posypujemy
kakao
. Na wierzchu układamy ostatnią porcję
biszkoptów
i nasączamy je pozostałą
kawą
. Posypujemy obficie
kakao
lub startymi wiórkami
czekolady
. Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Smacznego!Wersja ze
śmietaną kremówką
Składniki:2 duże opakowania podłużnych
biszkoptów
500 g
serka mascarpone
250 ml
śmietany kremówki
(30 %)250 ml
espresso
50 ml
likieru amaretto
3 łyżki
cukru pudru
3 łyżki gorzkiego
kakao
wiórki
gorzkiej czekolady
(opcjonalnie)Schłodzoną
śmietanę kremówkę
ubijamy z
cukrem pudrem
na sztywno. Dodajemy po łyżce
serka mascarpone
cały czas ubijając. Blaszkę wykładamy częścią
biszkoptów
. Do
kawy
dolewamy
likier
i nasączamy nią
biszkopty
. Wykładamy 1/2 masy z
mascarpone
i
śmietany
. Posypujemy obficie gorzkim
kakao
. Na
masie
układamy kolejną porcję
biszkoptów
, nasączamy je
kawą
i wykładamy masę. Posypujemy
kakao
. Na wierzchu układamy ostatnią porcję
biszkoptów
i nasączamy je pozostałą
kawą
. Posypujemy obficie
kakao
lub startymi wiórkami
czekolady
. Schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Smacznego!
Źródło:
http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/tiramisu-w-dwoch-wersjach.html
Przepisy powiązane
Tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami
Składniki powiązane (0)